Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Putin’in toplantısında IMF Başkanı Lagarde’ın kadın-erkek eşitliği dokundurmaları

Washington Post gazetesinden Amie Ferris-Rotman, geçtiğimiz cuma Rusya’da düzenlenen St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu’nda (SPIEF) katılımcılar ve davetliler açısından kadın-erkek dağılımının gözetilmemiş olmasına tepki gösteren bir yazı yazdı. Yazıda “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le aynı ortamda bozulmak, tahammül sınırınızı zorlayabilir. Özellikle de kadınsanız” ifadeleri yer aldı. Panelde IMF Başkanı Christine Lagarde’ın; Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Çin Başkan Yardımcısı Wang Qishan’ın aralarında bulunduğu konuşmacılar arasında en son sırada yer aldığını, ayrıca panelin katılımcıları arasındaki tek kadın olduğunu vurgulayan yazar, yazısında Lagarde’ın, çoğunluğu yine erkeklerden oluşan kalabalığa hitaben söylediği “Bu muhteşem anda, ben, beşinci sıradayım ve hasbelkader (kürsüye çıkmış) tek kadınım” şeklindeki sözlerini de aktardı.

Ferris-Rotman, yazısının devamında, Lagarde’ın konuşması sırasında sarf ettiği, kendisini ‘Liz Taylor’un beşinci kocası gibi hissettiği’ yolundaki nüktelerinin, Rus elitleri arasında kıkırdamalara, Putin’in yüzünde ise zoraki bir gülümsemeye yol açtığı, Macron’un ise bu sırada gülmesini zorlukla bastırabildiği yolundaki izlenimlerini paylaştı.

KADINLAR

Rus şirketlerinin, Forum’a katılan ve ‘orta yaşlı yönetim kurulu başkanlarının geçişi sırasında hep birlikte gülümseyen ve manikürlü ellerini sallayan’ kadın çalışanlarının tümünün bir örnek giyinmiş olmasını nüktedan bir dille sorgulayan Ferris-Rotman, bununla birlikte, Davos da dahil olmak üzere diğer uluslararası forumların da toplumsal cinsiyet dağılımında adaletsizlik konusunda SPIEF’ten aşağı kalır olmadığının altını çizdi.

Yazının son cümlesi ise şu şekilde: “Ne de olsa, bu kişi (Putin), eski FBI Başkanı James B. Comey’in anlattığına göre, Donald Turmp’a ‘Dünyanın en güzel fahişeleri Rusya’da’ diyerek övünmüş bir lider; ki kendisi, bu duygularını birkaç hafta önce gazetecilerle de paylaşmıştı.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.