Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İspanya’da, partisinin eski saymanı yolsuzluktan 33 yıl hapse mahkum edilen Başbakan Rajoy ve hükümeti için güvensizlik oylaması yapılacak

İspanya’da iktidardaki Halk Partisi’nin (PP) önde gelenlerinin karıştığı, ülke tarihinin en büyük yolsuzluk davalarından birinde sanıklar hakkında verilen ağır hapis ve para cezaları ard arda açıklanırken, muhalefet Cuma günü Başbakan Mariano Rajoy hükümeti hakkında güvensizlik oylamasına gidiyor.

İspanya Ulusal Mahkemesi, Halk Partisi’nin eski saymanı ve Başbakan Rajoy’un yakın dostu Luis Bárcenas’ı 33 yıl hapis ve 44 milyon Euro para cezasına çarptırdı. Mahkeme Barcenas’ın temyiz başvurusunu beklemeden derhal tutuklanarak hapse gönderilmesine karar verirken, eski saymanın eşi Rosalía Iglesiasda 15 yıl ceza aldı.

2008-2009 yılları arasında partinin kasasını tutan Barcenas, iktidar partisi üyeleri ve milletvekillerinin dağıttıkları ihaleler karşılığında ceplerini doldurduğu rüşvet çarkını kurup yönetmekten suçlu bulundu. 2009-2016 yılları arasında ihale almak için Barcenas’ın başını çektiği rüşvet şebekesine paraları dağıtan işadamı Francisco Correa da 51 yıla mahkum oldu. PP’nin Majadahonda eski Belediye Başkanı Guillermo Ortega ise,  38 yıl hapis cezası aldı. 2016’da açılan toplam 37 sanıklı davada, belgede sahtecilik, para aklama, rüşvet almak gibi cürümlerden suçlu bulunan diğer 26 kişinin cezası ise yarın açıklanacak. Mahkeme Halk Partisi için de, yasadışı yöntemlerle edinilmiş mali kaynakları kullandığı için 245 bin Euro para cezasına çarptırdı.

Muhalefetteki Sosyalist Parti davanın sonuçlanması üzerine parlamentoya PP hakkında güvensizlik önergesi verdi. İspanyol vekiller, Perşembe günü yargı sürecini tartıştıktan sonra, Cuma günü, güvensizlik önergesini oylayacak. Hükümetin düşmesi için 176 milletvekilinin –mutlak çoğunluk- oyu gerekiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.