Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail ile Hamas arasında “gayri-resmi” ateşkes

İsrail ordusu ile Gazze’de Hamas ve İslami Cihad’a bağlı askeri unsurlar arasında dün (29 Mayıs) başlayan karşılıklı roket ve havan topu saldırıları bugün öğle saatlerinde, İsrail ile Hamas arasında dolaylı yolla varılan ateşkes anlaşması uyarınca son buldu. Dünkü çatışmalar için “2014’ten bu yana en büyük askeri hareketlilik” nitelemesi yapılıyordu ve yeni bir savaşın eşiğine gelindiği endişesi doğmuşken, Hamas Mısır’ın arabuluculuğunda bir ateşkes anlaşması yapıldığını duyurdu. İsrail, haberi doğrulamadı, ama yalanlamadı da. İsrail İstihbarat Bakanı İsrael Katz, “ateşkese vardınız mı” sorusunu yanıt vermektense, “çatışmayı tırmandırmak derdinde olmadıklarını söyledi. Katz, “Herşey Hamas’a bağlı. Saldırıları sürdürürlerse, başlarına ne gelir bilemem” dedi. Daha sonra yapılan açıklamalarda da İsrailli yetkililer ateşkesin resmi olmadığını herhangi bir metne imza atmadıklarını vurgulamaya dikkat ettiler.

gazze yazı içine

Hamas ve İslami Cihat, dünkü roket saldırılarını, 30 Mart’tan bu yana çoğu sınırda protesto eylemi yapan Filistinlilerin İsrail askerleri tarafından öldürülmesine karşılık olarak düzenlediklerini duyurmuştu. Hamas’ın Gazze yönetiminin başkan yardımcısı Halil el-Hayya, bu sabah Mısır’ı kast ederek arabulucuların devreye girdiğini ve 2014’teki ateşkes anlaşması koşullarına geri dönülmesi konusunda uzlaşmaya varıldığını söyledi. İsrail dün akşam itibariyle Gazze’den ateılan roketlere karşılık düzenlediği saldırılarda “militan gruplara ait 55 tesis”in vurulduğunu duyurmuştu.

Gazzelilerin 11 yıldır süregiden ablukaya dikkat çekmek üzere 30 Mart’tan itibaren İsrail’in sınır saydığı hatta yaptığı protesto gösterilerinde 100’ü aşkın Filistinli, İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti. Bölgedeki olaylar 14 Mayıs’ta ABD büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınması protestolarında 61 Filistinlinin İsrail askerleri tarafından öldürülmesi ile zirveye ulaşmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.