Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya’da Beş Yıldız Hareketi ve Kuzey Ligi’nin oluşturduğu koalisyon hükümeti bugün kuruluyor

İtalya’da Mart ayından bu yana kurulamayan hükümet seçimde en çok oyu alan Beş Yıldız Hareketi ve aşırı sağ Kuzey Ligi’nin dün anlaşması sonucunda kuruldu. Koalisyonun resmi olarak göreve başlaması ise bugün itibariyle gerçekleşecek. İki hareketin liderleri her ne kadar başbakanlık makamını almamış olsa da kritik öneme sahip kalkınma ve içişleri bakanlığını aldılar. Başbakan ise iki hareketin de üzerinde anlaşma sağladığı Guiseppe Conte oldu. Kuzey Ligi’nin lideri İçişleri Bakanlığını ve Beş Yıldız’ın lideri ise Kalkınma ve Ekonomi Bakanlığını aldılar.

Mart ayında yapılan seçimlerde Beş Yıldız Hareketi oyların % 32’sini alarak en çok oy alan parti olmuştu. Kuzey Ligi ise oyların % 17’sini almıştı. Mart ayından bu yana İtalya’da hükümet kurulamıyordu. Koalisyonun ortaya çıkardığı hükümet programı Avrupa’yı oldukça sarstı. Kemer sıkma politikalarına son verme, vergileri düşürme ve Brüksel yönetimiyle mesafeli duruş vurguları programın öne çıkan başlıklarından bazılarını oluşturuyor.

Başbakan Conte bugün kabinesini oluşturduktan sonra parlamentodan güven oyu isteyecek. Parlamentoda Beş Yıldız Hareketi ve Kuzey Ligi birlikte çoğunluğu oluşturdukları için sorun çıkmayacağı düşünülüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.