Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

1969’a kadar eşcinselliğin yasak olduğu Almanya’da, Cumhurbaşkanı nihayet eşcinsellerden özür diledi

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier; Nazi döneminin sona ermesinin ardından kurulan bugünkü Federal Alman Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında eşcinsellere karşı devlet tarafından gerçekleştirilen ayrımcı eylemlerden dolayı özür diledi.

Pazar günü, 1933-1945 arasında iktidarı elinde tutan Naziler’in kurbanı olan eşcinseller anısına adanmış olan anıtın açılışının 10. yılı etkinliğinde konuşan Steinmeier; eşcinsellere karşı ayrımcılığın Nazi iktidarı ortadan kalkmasıyla yok olmadığını ve varlığını hem Doğu hem de Batı Almanya’da bir süre daha sürdürdüğünü söyleyerek özür diledi. Söz konutu anıtın; özel hayatları, yaşamları, ve onurları tecavüze uğrayan, yok edilen, ihlal edilen on binlerce kişiye ithaf edildiği söyleyen Steinmeier, Nazi döneminde eşcinsel oldukları gerekçesiyle hapse atılan, toplama kamplarına gönderilen ya da öldürülen yaklaşık 50 bin kişiyi hatırlattı.

Almanya'nın başkenti Berlin'in Tiergarten semtinde 2008 yılında açılışı yapılan ve ayrımcılığa uğramış eşcinsellere adanan anıt
Almanya’nın başkenti Berlin’in Tiergarten semtinde 2008 yılında açılışı yapılan ve ayrımcılığa uğramış eşcinsellere adanan anıt

Almanya’nın kurulduğu 1871 yılından 1969 yılına kadar, Alman Ceza Yasası’nın ünlü 175. paragrafı uyarınca erkekler arasındaki cinsel ilişkiler cezalandırılıyordu. Cezalar 1933-45 arasındaki Nazi döneminde daha da sertleştirilmişti. Her ne kadar 1969 yılından itibaren kapsamı oldukça daraltılmış olsa da, söz konusu paragraf 1994 yılına kadar yürürlükte kaldı. Bu süre boyunca 140 bin kadar erkeğin bu maddeye dayanılarak cezalandırıldığı tahmin ediliyor. Haziran 2017’de Almanya’da çıkarılan bir yasayla bu kişilerden özür dilenmiş ve tazminat ödenmesi kararı alınmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.