Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Danimarka’da erkek sünnetinin yasaklanması tartışması sürüyor

Danimarka’da, sünnetin yasaklanması için bir sivil toplum kuruluşunun başlattığı kampanya, dilekçenin parlamentoya sunulması için gereken 50 bin imzaya ulaştı. Danimarka Anayasası’na göre şimdi, parlamentonun dilekçede yer alan teklifi görüşmesi gerekiyor.

Intact Denmark isimli grubun önceliğini yaptığı kampanya çerçevesinde toplanan 50 bin imzalı dilekçe geçtiğimiz Cuma günü parlamentoya sunuldu. Dilekçede yer alan yasa talebine göre; tıbbi bir gereklilik olmaksızın 18 yaşından küçük erkek çocuklarını sünnet edenlere 6 yıl hapis cezası öngörülüyor. Karar parlamentoda onaylanırsa, Danimarka sünnetin yasaklandığı dünyadaki ilk ülke olacak.

Danimarka Parlamentosu şu an tatilde olduğundan, dilekçede yer alan talepler en erken sonbahar aylarında görüşülebilecek. Bununla birlikte tasarının parlamentoda kabul edilmesine ihtimal verilmiyor. Zira mevcut parlamento kompozisyonu, en başta koalisyonun büyük ortağı Liberal Parti olmak üzere, böyle bir yasa teklifine karşı görünüyor.

İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre; Danimarka Dışişleri Bakanı Anders Samuelsen yaptığı açıklamada; “bu konuda dünyadaki ilk ülke olabiliriz ve yalnız kalacağız. Ayrıca, bu yasa çıkarsa, normalde yanımızda görmeye alışık olduğumuz müttefiklerimizi bu konuda yanımızda göremeyebiliriz” dedi. Savunma Bakanı Claus Hjort Frederiksen ise, konunun çok büyük “politik risk” içerdiğini söyleyerek, sosyal medyanın da devreye girmesiyle konuya büyün dünyadan insanların dahil olmasından çekindiğini dile getirdi.

Bununla birlikte parlamento üyelerinden, yasa talebine destek verenler de bulunuyor. Hükümetin küçük ortağı Muhafazakar Parti’den Naser Khader, “yasa talebinin, çocukların temel haklarını, anne ve babalarınınkilerin önüne koyduğunu” söyleyerek, ebeveynlerin din ve inanç özgürlüğüne ve kültürel haklarına gereğinden fazla önem verildiğini savundu.

Yasa talebinin hedefindeki asıl kesim ise ülkede yaşayan Müslüman ve Yahudi cemaat. “Bu sene ilkbahar ayları Yahudiler için tam bir kabus oldu” şeklinde konuşan Danimarka Yahudi Topluluğu Başkanı Dan Rosenberg Asmussen, “olası bir yasaklama kararı Danimarka’daki Yahudiler’in gelecek nesillerinin dinsel yaşamını zorlaştıracak” dedi. Başkent Kopenhag’daki Danimarka İslam Merkezi’nde imam olarak görev yapan Waseem Hussain ise, “bazı ritüeller kimlik ve aidiyetin merkezinde yer alır. Bir sonraki tartışma Pazar günü kiliseye gitmenin yasaklanması, başörtüsü takmanın ya da İncil veya Kur’an okumanın yasaklanması üzerine mi olacak?” diyerek kaygılarını dile getirdi.

Danimarka’da her yıl 1000 ila 2 bin arası erkek çocuğu sünnet ediliyor. İçinde bulunduğumuz yılın başlarında İzlanda’da da sünneti yasaklamak için bir yasarı tasarısı parlamentoya sunulmuş, ancak Müslüman ve Yahudi cemaatlerinden  gelen tepkiler üzerine yasa tasarısı geri çekilmişti.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.