Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emek Haberleri (12): Sendikaların seçim açıklamaları, işçilerden mezarlıklar müdürlüğünde eylem, DİSK’ten iş güvenliği eğitimi

Mayıs ayında en az 166 işçi yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin hazırladığı rapora göre; mayıs ayı içerisinde en az 166 işçi yaşamını yitirdi.

İSİG Meclisi, yüzde 78’ini ulusal ve yerel basından, yüzde 22’sini ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan öğrendikleri bilgilere dayanarak tespit ettiği kadarıyla Mayıs ayında en az 166 işçi ölümlü iş kazaları sonucunda yaşamını yitirdi.

işçi ölümleri1

Mayıs ayı raporuna göre meslek hastalığı nedeniyle gerçekleşen bir çiftçi ölümü var. ILO ve WHO verilerine göre bir “iş kazası sonucu ölüm” karşılığında yaklaşık altı “meslek hastalığı sonucu ölüm” olmaktadır. Bu durumda Türkiye’de Mayıs ayında 1000’in üzerinde işçinin meslek hastalıklarından dolayı ölmüş olabileceği raporda öne çıkıyor.

Elimize yeni ulaşan bilgiler ışığında Ocak ayında en az 144, Şubat ayında en az 128, Mart ayında en az 129, Nisan ayında en az 187 ve Mayıs ayında en az 166 işçi olmak üzere; Türkiye’de 2018 yılının ilk beş ayında en az 754 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitird

İSİG Meclisi yaklaşan seçimler nedeniyle Cumhurbaşkanı adaylarına İSİG hareketinin temel taleplerini ileten bir mektup gönderecek.

2011 yılında İstanbul’da faaliyete başlayan meclis, bu yıl Kocaeli ve Ankara’da da faaliyete başladı.

İşçi sendikalarından seçim açıklamaları

İşçi sendikaları,  24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanı ve parlamento seçimleri öncesinde işçilerin seçim bildirgelerini açıkladı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), düzenlediği basın toplantısında, “İşçi Sınıfının Seçim Bildirgesi”ni ve DİSK-AR’ın hazırladığı “AKP Döneminde Emek” raporunu açıkladı.

sendikalar seçim1

Bildirgeyi okuyan DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, işçi sınıfını 24 Haziran’da “tamam” demeye çağırdı.

Çerkezoğlu konuşmasına şöyle devam etti:

“İşçilerin ve memleketin geleceği için oldukça kritik bir süreçte toplanan Başkanlar Kurulumuz, DİSK’in taşıdığı tarihsel ilkeler ışığında, her zamankinden daha fazla birlik ve bütünlük içerisinde mücadeleye devam etme zorunluluğunu hatırlatarak şu kararları almıştır:

16 yıldır yapılanlar, yapılacakların teminatıdır ve işçi sınıfı için felaketten başka bir anlam taşımamaktadır. DİSK tüm işçileri, sermayenin çıkarları için işçi sınıfının çalışma ve yaşam koşullarını sürekli olarak geriye götürenlere “TAMAM” demeye çağırmaktadır.

24 Haziran 2018 Cumhuriyet tarihinin kader anıdır. DİSK, işçi sınıfını ve tüm halkı Cumhuriyet’in laiklik ve demokrasi gibi temel nitelikleriyle, “Yurtta Barış Dünyada Barış” gibi temel kurucu ilkeleriyle, hukuk devletiyle ve temel yurttaşlık haklarıyla çatışan bir düzene “TAMAM” demeye çağırmaktadır.

Geleceğimize umutla bakabilmek için, güzel günlere omuz omuza yürüyebilmek için, DİSK tüm işçileri seçim güvenliği için sorumluluk almaya, emeği, barışı, kardeşliği ve demokrasiyi savunan siyasi partilere ve adaylara oy vermeye çağırmaktadır”

Birleşik Metal- İş Sendikası işçilerin seçime girecek tüm partilerden ve adaylardan taleplerini içeren bir manifesto yayımladı. Sendikanın Bilim ve Dayanışma Kurulu’nda yer alan 30’a yakın uzman ve akademisyenin katkılarıyla hazırlanan manifesto, düzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu.

sendikalar seçim2

Açıklamayı DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu yaptı:

”Türkiye hızla gerek AKP hükümetlerinin sadakatle sürdürdüğü yeni liberal politikaların gerekse de AKP zihniyetinin kayırmacı, kollamacı, liyakata değer vermeyen zihniyetinin bir ürünü olarak hızla bir krize doğru sürüklenmektedir.Yüksek büyüme söylemine karşın, zaten uzun süredir, yüksek enflasyon, yüksek işsizlik, en fazla oranda bireysel borçlara yansıyan yüksek faiz nedeniyle emekçilerin yaşam koşullarında bir iyileşme söz konusu değildir.

Verili koşullarda Türkiye’de hemen hemen her kurum açık vermektedir. Haneler, şirketler, kamu, işçiler her kes açık vermektedir. Borçlar artmaktadır. Böylelikle yabancı kaynağa bağımlı, bu bağımlılığı sürdürdükçe de giderek daha kırılgan bir yapıya bürünen bir durumla karşı karşıya kalmaktayız.

Bu krizin faturasını emekçilerin kıdem tazminatı hakkına göz koyarak, esneklik uygulamalarını tek çıkar yol olarak dayatarak, işçilerin örgütlü iradesini grev yasakları ve işçileri zapturapt altına alan sendikal düzenle aşmaya heves edenlere ve hatta ücretleri düşürme arayışını gündeme getirenlere izin vermeyeceğiz”.

İşçilerden, mezarlık müdürlüğünde eylem

Taşerona kadro düzenlemesiyle işten çıkarılan Ege Üniversitesi işçileri, Mezarlıklar Müdürlüğü önünde eylem yaptı.

mezarlık eylem2

Çıkarılan 696 sayılı KHK kapsamında ‘güvenlik soruşturması’  gerekçesiyle işsiz bırakılan ve iki aydır direnişlerini sürdüren 87 taşeron işçi “KHK ile öldürdünüz, gömmeyi unuttunuz. Bizi gömün” diyerek müdürlüğe dilekçe verdi.

İşçiler yemekten zehirlendi: İki işçi hayatını kaybetti

Kars’ın Sarıkamış ilçesindeki baraj şantiyesinde çalışan 200 işçi, sahurda yedikleri tavuktan zehirlendi. Zehirlenme sonucunda iki işçi hayatını kaybetti.

işçi zehirlenme 1

İşçiler, Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alındı. Tedavi görüp taburcu olan işçiler; “birkaç gündür bu zehirlenme hadisesi baş gösterdi. Yediğimiz tavuktan zehirlendiğimiz anlaşıldı” dedi.

Belediye işçilerine araç çarptı: 2 ölü, 5 yaralı

Ümraniye TEM otoyolu Sabiha Gökçen yol ayrımında  meydana gelen kazada 2 işçi yaşamını kaybetti. 5 işçi de yaralandı.

belediye işçileri2

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nde görevli işçiler, mesai bitimi araçlarına bindiği sırada hızla gelen başka bir araç işçilere çarptı. İşçiler, bu araç ile minibüs arasında sıkıştı. Olay yerine itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralılar hastanelere kaldırıldı.
DİSK’ten iş güvenliği konusunda merkezi eğitim

disk eğitim 2

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği alanındaki merkezi eğitimini gerçekleştirdi. Ören’de Abdullah Baştürk Eğitim ve Dinlenme Tesisleri’nde yapılan eğitimlerde: ILO yapısı ve işleyişi, taşerona kadro mücadelesi, İş Mahkemeleri Kanunu, emeğin seçimlere dönük politikası, örgütlenme ve sosyal medya gibi konularda yaklaşık 150 işçi eğitim gördü.

disk eğitim1

Açılış konuşmasında kürsüye çıkan DİSK Genel Sekreteri Cafer Konca; “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği tartışılırken, OHAL sürecinde işini kaybettiği için intihar eden işçilerin de unutulmaması gerekir” dedi.

Düzenlenen eğitim DİSK Yönetim Kurulu üyesi Kanber Saygılı’nın kapanış konuşması ve sertifika töreni ile sona erdi.

disk eğitim3

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.