Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Guatemala’da Fuego Yanardağı’nın patlaması sonucu 25 kişi hayatını kaybetti, 20 yaralı var

Pazar sabahı yaşanan patlamanın ardından, yanardağın kilometrelerce ötesine kadar lav ve kül yağdı. Zirvesi 3763 metre irtifada olan, Guatemala’nın başkenti Guatemala City’e 35 km’e uzaklıkta olan Fuego yanardağının patlaması, ülkede seferberlik ilan edilmesine, binlerce insanın tahliyesi ve uluslararası havalimanının kapatılması yol açtı. Ulusal Felaket Yönetim Kurumu lavların El Rodeo köyündeki evleri yok edip, içindeki insanları yaktığını belirtti.

https://twitter.com/ximenaworldly/status/1003478447694450689

Başkent Guatemala City’e kül yağdı
Guatemala televizyon kanallarında ve sosyal medya sitelerinde yayınlanan görüntüler devasa kül bulutlarının kaçan vatandaşların üzerine çöküşünü gösteriyor. Yetkililer, 1.7 milyon guatemalanının farklı seviyelerde bu doğal afetten etkilendiğini açıkladı ve rüzgarın yönü nedeniyle volkanik küllerin başkente düştüğünü belirtildi.  
Resim 1
Ülkenin en önemli turistik bölgesi, Antigua antik şehri de yine ciddi kül tabakasının altında kaldığı için kapatıldı. Yetkililer halka kül yağmuru nedeniyle maske takmaları çağrısında bulundu.
Uzmanlara göre, yanardağda ki patlama 1974’ten bu yanaki en büyüğü. Daha yakın tarihlerde; 2012 ve 2018’in Ocak ayında aynı yanardağda 2 ciddi patlama daha yaşanmıştı.
Başbakan Jimmy Morales, düzenlediği basın toplantısında kırmızı alarmın 3 eyalette verildiğini, turuncu alarmın ise tüm ülkeyi kapsadığını söyledi. Polis, ordu ve kızılhaç bölge için seferber edildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.