Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tarihinin en büyük beyin göçünü yaşayan Venezüela’da son beş ay içinde 48 bin öğretmen ülkeden ayrıldı

Venezüela tarihin en büyük beyin göçlerinden birini yaşıyor. Emek piyasasında meydana gelen eksiklikler gündelik hayatı olumsuz yönde etkilemeye başladı. Kapsamı açısından geniş ve derin bir biçimde yaşanan beyin göçü sonucunda, ülkede birçok meslek alanında ciddi açıklar meydana gelmiş durumda. Doktorlar, mühendisler, otobüs şoförleri, elektrikçiler ve öğretmenler ülkeyi terk eden gruplar arasında çoğunluğu oluşturuyor.

Eğitim alanındaki çalışmalarıyla bilinen Se Educa’ya göre, sadece bu yıl haziran ayına kadar 48 bin öğretmen – bu rakam ülkedeki tüm okul personelinin yüzde 12’sini oluşturuyor – ülkeyi terk etti. Se Educa, göç edenlerin büyük çoğunluğu marketlerin içlerinin boşalmasıyla giderek yaygınlaşan yiyecek kuyruklarından kaçtığını söylüyor.

EUQUX4TF2EI6RAOKXMKFSOWKUY

Venezüela’yı terk edenler arasında son zamanda en çok öğretmenler göze çarpıyor. Son zamanda yüzde 14000’e ulaşan hiperenflasyon ile maaşlarının aylık değeri 29 dolara kadar düşen öğretmenler, genellikle Peru ve Şili gibi Güney Amerika ülkelerine gidiyorlar. Ülkeyi terk eden öğretmenlerin sayısının artmasıyla birlikte, okullarda da boş geçen dersler artmaya başladı. Giden öğretmenlerin yerine nitelikli eleman bulunamıyor.

Resmi rakamlara göre bu yılın başından beri Venez-ela’dan ayrılanların sayısı 400 bin. Fakat bu rakamın resmi olmayanlarla birlikte 700 bine ulaştığı düşünülüyor. Ülkenin temel gelir kaynağı olan petrolde yaşanan gelir kaybının da önemli bir etken olarak değerlendirildiği beyin göçü sonucunda okullarla birlikte, hastaneler, sağlık ocakları da boşalıyor.

Chavez döneminde başlayan göç dalgası, Başkan Maduro döneminde zirve yapmışa benziyor. Birçoklarına göre Maduro’nun tekrar seçilmesi, nitelikli işçilerin değişimin umudunu büyük oranda sarstı. Öğretmenlerin aylık maaş değeri artan enflasyon ile birlikte 8 dolara kadar düşmüş durumda.

Özellikle öğretmen ve doktor eksikliği Venezüela’nın bu dönemde yaşadığı en büyük soruna dönecek gibi duruyor. Washington Post’ta yer alan bir habere göre, birçok Venezüelalı sağlık ve eğitim sektöründeki bu eksikliklerden sonra ülkenin geleceğinden umutsuz hale gelmeye başladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.