Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Guatemala volkan felaketi; kurtarma ekiplerinin küllerle savaşı

Guatemala’nın en aktif volkanı çevresindeki San Miguel Los Lotes’de, itfaiye ekiplerinin mücadeleleri devam ediyor fakat durum pek umutlu değil

Kızgın lavlar tarafından yutulmak üzereyken kurtarılmış iki kazazedeyi Fuego volkanı yakınlarından itfaiye ekipleri sedyelerle çıkardılar. Son yıllarda Guatemala’yı vuran en şiddetli volkanik patlamada hayatlarını kaybedenlerin sayısının 60’dan fazla olduğu belirtilirken, nihai rakamın iletişimin kesildiği düzinelerce kasabadaki kayıplara da ulaşılmasıyla çok daha fazla artacağı tahmin edilmekte.

6bc71f66-e035-413a-bf20-0af276784db7-large16x9_AP18155046678511

“Burada her şey felaket bir halde”

Pazartesi günü, San Miguel’in kırsal kesimlerinde itfaiye ekipleri tarafından alevlerden kaçma şansı bulamayan, içlerinde 4 çocuk ve hamile annelerinin de bulunduğu 15 kişilik bir grubun cesetleri çıkarıldı. Başka bir kurtarma ekibi ise yine aralarında çocukların bulunduğu 14 kişiyi kurtarıp, 10 metreyi bulan volkanik kül tepelerinde 8 kişiyle daha karşılaştılar. En yaygın ölüm sebepleri boğulma ve ardından yanma olarak belirtildi.

“Evler fırına, şehirler krematoryuma döndü. Kurtulan yok.” Diye belirtti Francisco Flores adlı gönüllü itfaiyeci. Daha sonra ekledi; “Küller köyü, içine ağaçlar ve taşlar fırlatılmış dev bir plaja döndürdü. Burada her şey felaket bir halde.”

Küller tarafından yutulma manzaraları ortalığa kıyamet sonrası bir bilim kurgu filmi havası verdi. Başka bir gönüllünün ise koca bir ailenin tamamının öldüğü bir evden dehşete kapılmış yavru bir köpeği bulup kurtardığı belirtildi. Pazartesi günü içlerinde köpekler, domuzlar, tavuklar ve ördeklerin olduğu bir grup hayvan kurtarıldı fakat içlerinde insan yoktu.

Pazar sabahı hiçbir ikaz olmadan yaşanan volkan patlamasından sonra bütün bir kasaba enkaz haline geldi. Zehir dolu lav, kül ve gaz bulutu içinde öğle yemeğine hazırlanan onlarca insanla beraber evlerin tamamını yuttu.

Kaçmayı başarabilenler, Escuinta adlı kasabanın etrafındaki okullar ve kiliselerde kurulan geçici sığınaklara akın etti.

“Morga mı gitmeliyim ”

Isabel Pineda, 25, sabah boyunca sığınaktan sığınağa dolaşarak San Miguel ana caddesinde küçük bir evde oturan kardeşini aradı. Ama işletmecilik yaptığı belirtilen 21 yaşındaki kardeşi Patricia Pineda’nın telefonu kapalıydı ve kendisine ulaşılamadı.

Polis kordonunun arkasından Pineda eskiden evin olduğu noktayı gösterirken artık evin olduğu yerde toz bulutundan başka bir şey yoktu. Toz bulutunun arkasındaki yol mahvolmuştu ve ulaşılamaz hale gelmişti. Bir kurtarma görevlisinin, “Oradan canlı bir şekilde çıkan kimse yok, morgu kontrol etmeliler” dediği belirtildi.

967176198

Fuego ,İspanyolca’da alev anlamına gelen bir kelime, Guatemala’nın başkentine 50 kilometre uzaklıkta bulunuyor ve Orta Amerika’daki en aktif volkanlardan biri. Pazar günkü patlama bu seneki ikinci patlama olarak kayıtlara geçti.

Volkanın içinden yükselen enerji bir saniye içerisinde bir patlama meydana geldi. Patlama püsküren Fuego havzasının alt kraterinde oluştu. Erimiş lav yığını ,en az 8 kilometre uzunluğunda, önüne çıkan köprüleri, yolları ve binaları yuttu. Lavların ısısı 700 dereceleri buldu.

Kurtarma ekipleri, büyük zorluklarla evlere ve kazazedelere ulaşmak için yollar açmaya çalıştılar fakat ilk patlamadan 24 saat sonra yüzlerce ev volkanik maddeyle kaplıydı ve o evlere ulaşmak hala tehlikeli olduğu için başaramadılar.

Kurtarma çabaları devam eden patlamalar, görüş alanının kısıtlı olması, yağmur ve dayanılmaz sıcaklık yüzünden engellendi. Volkan çevresindeki yüksekliklere kurulmuş kasabaların durumu, bu alanlara ulaşmak kurtarma ekipleri için çok tehlikeli olduğundan halen bilinmemekte.

Yetkililer bu hafta içinde yağması beklenen yoğun yağışla tonlarca külün çamur yığınlarına dönüşerek enkazı ve cesetleri dağın eteklerine sürüklemesinden korkuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.