Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İmmünoterapi ilk kez ileri evre meme kanserini tümüyle yok etmeyi başardı

Amerika Birleşik Devletleri’nde ileri evre meme kanseri bir hasta, ilk kez, kendi bağışıklık sisteminden yararlanılarak geliştirilen yeni bir “immünoterapi” yardımıyla tümüyle iyileşti.

49 yaşında bir mühendis olan Judy Perkins, 5 yıl önce aldığı kemoterapi seansları sağ göğsündeki tümörün yayılıp karaciğerine sıçramasını önlemekte başarısız kalınca, henüz deneme aşamasındaki bu alternatif yöntem için uygun bulunmuştu.

Perkins’i tedavi eden Maryland’deki Amerikan Kanser Enstitüsü doktorları, uygulanan terapinin kanserli hücreleri tümüyle yok ettiğini ve hastalarının iki yıldır kanserden arınmış halde olduğunu duyurdu. Doktorlar uyguladıkları yöntemin, ileri evre meme kanseri dışında yumurtalık (over) ve prostat gibi tedavide zorluk yaşanan diğer kanserler için de umut olduğunu söylüyor. Ancak, terapi henüz tek bir kişi üzerinde başarılı olduğu için, klinik çalışmalara devam etmeleri gerekiyor.

Judy Perkins yazı içi
Üç ay ömrü kaldığı söylenen Judy Perkins’in ileri evre meme kanseri kendi bağışıklık sistemi yardımıyla tümüyle yok edild

Maryland’deki doktorların hastanın kendi canlı hücrelerinden üretildiği için “yaşayan ilaç” diye adlandırdıkları Perkins’te başarılı olan bu yeni immünoterapi tedavisinin detaylarına gelince:

Perkins’in tümöründen küçük doku örnekleri alan doktorlar, genetiğini ve geçirdiği mutasyonları incelemişler. Daha sonra tümörü yok etmek için kanserli dokuya sızan, ancak sayıca az oldukları için yenik düşen bağışıklık sistemi hücrelerini (akyuvarları) ayrıştıran doktorlar, işte bu hücrelerden milyarlarcasını labaratuvar ortamında çoğaltmışlar ve daha sonra 80 milyar kadarını yeniden hastalarına, pembrolizumab adlı bağışıklık sistemi güçlendiricisi ilaç eşliğinde enjekte etmişler. 42 hafta sonunda yapılan testlerde kanserli hücrelerden tamamen kurtulduğu görülen Perkins, o günden bugüne iki yıldır hastalıktan âri.

Vücut direncini destekleyerek, kanser hücrelerini yok etmeyi hedefleyen immünoterapi yöntemi uzunca bir süredir, kemoterapi ve radyoterapinin yanında destek amacıyla ve akciğer zarı kanseri, melanom ve lenfoma türü kanserlerin tedavilerinde kullanılıyordu. Ancak, ilk kez ileri evre ve metastas yapmış bir kanseri tümüyle yok etmeyi başardı. Uzmanlar, Judy Perkins için başarılanın “her kanser hastasına özel ilaç geliştirma çalışmalarında önemli bir adım olduğu düşünüyorlar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.