Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya Çevre Günü’nde Norveç Dışişleri Bakan Yardımcısı Kilyos’ta TURMEPA gönüllüleriyle kıyı temizliğine katıldı

Dünya Çevre Günü kapsamında TURMEPA’nın düzenlediği kıyı temizliği etkinliğine TURMEPA gönüllülerinin yanı sıra Norveç Dışişleri Bakan Yardımcısı Marianne Hagen, Norveç Türkiye Büyükelçisi Vegard Ellefsen, Danimarka Büyükelçisi Sved Olling ve İsveç Başkonsolosu Therese Hyden’ın yanı sıra Norveç Büyükelçiliği Başkatibi Hans Christian Kjolseth ile danışmanlar Paul G. Larsen, Terese Holm ve Timur Saydan da destek verdiler.

Norveç denizleri plastik ve diğer atıklardan temizlemek için 2014’ten bu yana her yıl düzenlenen “Bizim Okyanusumuz” başlıklı uluslararası kongreye de 2019’da ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 2017 yılının Şubat ayında Norveç kıyılarına vuran bir balinanın midesinden otuzdan fazla plastik atık çıkmış ve bu olayın ardından Norveç Hükümeti deniz kirliliğine karşı liderliği ele alacağını duyurmuştu.

 

Kilyos kıyılarında 100’ü aşkın gönüllü ile Norveç, İsveç ve Danimarka Büyükelçiliklerinin katılımıyla kıyı temizliği yapılarak okyanusları tehdit eden plastik kirliliğine dikkat çekildi.

Deniz gönüllüleri, TURMEPA öncülüğünde 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde tek kullanımlık plastiğe “Dur” demek için, daha mavi denizler için Kilyos’taydı. Okyanusların yüzeyindeki plastiklerin kapladığı toplam alan Türkiye’nin yüzölçümünden daha büyük. Her yıl denizlere 8 milyon ton plastik atılıyor. Her yıl 1 milyondan fazla deniz kuşu, 100 bin memeli ve deniz kaplumbağası deniz çöpleri sebebiyle ölüyor. Deniz ortamında plastikler daha küçük parçalara ayrılarak planktondan balinaya tüm besin zincirine girerek deniz ekosisteminin sağlığını tehdit ediyor.

Norveç Dışişleri Bakan Yardımcısı Marianne Hagen ve Norveç Türkiye Büyükelçisi Vegard Ellefsen etkinliği sosyal medya hesaplarından da paylaştı:

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.