Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere’nin en pahalı boşanması: 500 milyon dolarlık yat

İçinde spa, yüzme havuzu, iki helikopter pisti ve 18 misafir ağırlamaya yetecek kadar odasıyla Luna, yattan daha çok yüzen bir malikaneyi andırıyor. 50 kişilik ekibi ve 4 milyon dolarlık filikasıyla Luna şu an Dubai’ye demir atmış durumda. Kasım 2016’da İngiltere Yüksek Mahkemesi 90’lı yıllardan beri İngiltere’de ev sahibi olan Rus milyarder Farhad Ahmedov’a eski eşi Tatiana Ahmedova’ya 646 milyon dolar muadilinde ödeme yapması kararını verdi. Farhad karara, eşiyle 10 yıldan daha uzun zaman önce Rusya’da boşandıklarını gerekçe göstererek karşı çıktı.

farhad-ahmedov

10 seneden beri Rus oligarşisi mensupları, ailelerini ve servetlerini İngiltere’ye hibe ediyorlar. Ruslar’ın servetlerini İngiltere ekonomisine akıtmaları karşılığında, İngiltere Ruslara Putin döneminin acımasızlığına karşı bir sığınak görevi görüyordu. Fakat şimdi bazı oligarşi mensupları İngiltere’deki hayatın da riskleri olduğunu görmeye başladılar. Vergiden muaf olmak için vatandaşlığa geçmeyen ve İngiltere’de yıllık 180 günden fazla kalmayan Ahmedov, Ocak ayında adı Putin Listesi’nde yatırımcı olarak geçtiğinden beri risk altındaki gruba dahil oldu. Trump yönetimi tarafından yayınlanan listede adı geçen 7 başka oligarşi mensubu da İngiltere’de iş kurmalarına engel olacak bir yaptırımın tehdidi altında.

Ortadoğu’ya gelmeden önce kurşun geçirmez camlar, drone karşıtı sistemi ve bombasavar kapılarıyla Luna destansı bir yolculuğa çıkmıştı. Mahkeme tarihi yaklaştıkça Ahmedov varlıklarını saklama çabalarına girişti. Ahmedov ve avukatları Luna’nın akıbetine Dubai’deki yargılama sistemine göre yani şeriat yasalarına göre karar verilmesini talep ettiler. Eşiyle boşanma sebepleri “zina” olduğu için Ahmedov yasaların ondan yana olacağına inanıyordu.

bpanews_dabe01c8-a2bf-4a39-8ce2-93d2b2aa53ae_1

Ayrıca eski eşinin Hristiyan olması ve son yıllarda hakkında çıkan Müslüman oldu iddialarının da davası üzerinde olumlu etki yaratacağını da düşünüyor. Fakat eski karısının, Farhad Ahmedov’un Müslüman”olduğundan haberi yokmuş gibi gözüküyor. Tatiana, kocasını hiçbir zaman namaz kılarken veya camiye giderken görmediğini söylüyor ve inanmayan bir tavırla ekliyor: “Azerbaycan’da doğduğu için herhalde Müslüman olmuş.”

Basına karşı eski eşinden ve evliliğinden bahsederken çok acı çektiğini söyleyen Tatiana, eski kocasının ona servetinden bir kuruş bile almasını engellemek üzere yaptığı kampanyadan da rahatsız durumda.

İkili 1989’da Tatiana 17 yaşındayken yani eski kocasının nerdeyse yarı yaşı kadarken, Moskova’da tanışmışlar. Bir sene sonra Londra’ya taşınan çift, Ahmedov’un işlerinin gelişmesiyle burada lüks içerisinde bir hayat yaşamaya başlamışlar. Güney Fransa’da yazlık, iki helikopter, bir jet, klasik model arabalar ve pahalı tablolar da dahil olmak üzere büyük bir servete sahip olmuşlar. Fakat bu servete rağmen ikilinin arasında süregelen kavgalar Tatiana’nın 2013’te ikinci kez boşanma davası açmasına sebep olmuş. İlk davayı Ahmedov’un evlilik dışı ilişkisinden bir çocuğu olması üzerine açmış fakat daha sonra geri almış.

Daha sonra çift tekrar uzlaşmayı denemiş. Aynı yıl Ahmedov karısına 500,000 dolar değerine mücevher satın almış, pahalı tatillere çıkmışlar, helikopterlerini ve kredi kartlarını kullanım hakkı vermiş. 2014 yılında Ahmedov Luna’yı kendisi gibi oligarşi mensubu olan ve İngiltere hükümetiyle sıkıntılar yaşayan Roman Abramovich’ten satın almış.

jhYDuWUrRfm9Jry8BCAQ_Superyacht-Luna-lloyd-werft-hero-credit-Guillaume-Plisson-1600x900

Satışı ayarlamaya yardım eden Tatiana böylesine bir yatı inşa etmenin 4 yıl alacağını bu yüzden hâlihazırda iki teknesi olan Abramovich’e kendi yatlarından birini satmasını teklif ettiklerini belirtiyor. Maalesef kocasının evliliklerini bitirme noktasına gelen davranışlarını değiştirmediğini ifaden eden Tatiana tekrar boşanmaya hazırlanıyor.

Ahmedov ise 2003 yılında çiftin üç yıl önce Moskova’da boşandığını gösteren belgeler sundu. Hikayenin kendi versiyonunda sadece 7 yıl evli kalan çift, Tatiana’nın başka bir ilişkisi olduğu sebebiyle ayrılmışlar. 2000 yılından 2014 yılına kadar olan hediyelerin ise çiftin oğulları için olduğu iddia ediliyor. Ayrıca Ahmedov’un avukatı, Tatiana’nın boşanmayı istemesinin sebebinin Ahmedov’un Northgas adlı şirketteki hisselerinin satılmasıyla toplam servetinin ortaya çıkması olduğunu iddia ediyor. Ahmedov’un mahkemeye katılmamasına sebep olarak da İngiltere Rusya arasındaki gerginliğin davayı da etkilediğini kararın politik bir yanının olmasını gösteriyor.

Fakat yargıç aynı fikirde değil. 2000 yılındaki belgeleri sahte kabul eden yargıç Charles Haddon, Tatiana’nın savunmasından etkilenmiş gibi gözüküyor. Luna’ya Dubai’de İngilizce iş yapan ve İngiliz hukukuna göre hareket eden Dubai Uluslararası Finans Merkezi Mahkemeleri el koymuş durumda. Boşanmayı tekrar gündeme getirmek istemeyen Ahmedov sadece İngilizler’in yatı devretme emrinin Dubai’de geçerli olamayacağını söyleyen bir karar istiyor.

Mahkemenin nasıl sonuçlanacağı belirli olmamakla beraber Ahmedov’un Luna’yı Tatiana’ya vermemek için mahkemenin aksi yönde karar vermesi hâlinde satması ihtimaller dahilinde. Ahmedov’un, yatın Tatiana’ya verildiğini görmektense, yatın Dubai sıcağında erimesini tercih edeceği söyleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.