Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İspanya’ya yakıştı: Yeni Başbakan Sanchez’in kabinesinde kadınlar çoğunlukta

İspanya’nın yeni hükümetinde, bakanlıkların üçte ikisi kadınların oldu. Başbakan Pedro Sánchez ile birlikte 18 kişilik kabinede, Başbakan Yardımcılığı, Adalet Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı gibi kritik görevler de dahil 11 sandalyeyi kadınlar aldı. Sanchez de nitekim, hükümetinin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde 5 milyon kadının katıldığı “feminist grev” ile yadsınamaz hale gelen değişimi yansıttığını söyledi.
Sosyalist İşçi Partisinin (PSOE) lideri olan ve Cumartesi gün yemin ederek görevine başlayan 46 yaşındaki Sanchez, kabine üyelerinin “yenilikçi, Avrupa yanlısı ve ilerici bir toplum vizyonu”nu paylaştığını söyledi; Brüksel’le uyumlu politikalar izleyeceğinin işareti olarak da AB Komisyonu Bütçe Genel Müdürü Nadia Calvino’yu Ekonomi Bakanı, eski Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Josep Borrell’i da Dışişleri Bakanı olarak seçti.
“El Guapo” yani “Bay Yakışıklı” lakaplı eski basketbolcu Sanchez’in toplumun en iyilerini yansıttığını söylediği kabinesinde İspanya’nın ilk astronotu Pedro Duque Bilim Bakanı olarak yer alırken, İçişleri Bakanlığı da eşcinsel hakim Fernando Grande-Marlaska’nın oldu.

ispanya kabine

Sanchez’in selefi muhafazakâr Halk Partisi’nin lideri Mariano Rajoy, partisinin önde gelen üyelerinin yolsuzluktan hüküm giymeleri üzerine, geçen hafta mecliste yapılan güvensizlik oylaması ile iktidardan düşmüştü. İspanya Anayasası’na göre gensoru ile iktidardakini deviren parti hükümeti kuruyor. Gensoruyu, altı partinin desteğini alan Sanchez’in PSOE’si vermişti. PSOE’nin 350 üyeli Temsilciler Meclisinde 84 sandalyesi bulunuyor. İki yıl içinde seçime gitmeyi vaat eden Sanchez’in yasa geçirmek için aralarında solcu Podemos ile ayrılıkçı Katalan ve Bask partilerinin de bulunduğu diğer partilerden destek alması gerekiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.