Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emek Haberleri (13): Direnişteki DHL ve Flormar işçilerine destek, Türkiye işçiler için dünyanın en kötü 10 ülkesi arasında

Direnişteki DHL Express işçilerine küresel destek

Bir yıldır direnişte olan DHL Express işçileri için, ITF (Uluslararası Taşıma İşçileri Federasyonu) ile onun Avrupa kolu olan ETF (Avrupa Taşıma İşçileri Federasyonu) 8 Haziran’da eş zamanlı küresel eylem kararı aldı.

TÜMTİS,  DHL Express’te örgütlenme çalışmasını tamamlayarak yetki başvurusunda bulunmuştu.  İşveren yetkiye itiraz edip aynı zamanda 9 işçiyi de işten çıkardı. İşten çıkarılan DHL Express işçileri ise işyeri önünde oturma eylemine başladı.

dhl1

DHL Express’in sendika karşıtı tutumuna karşı ITF ve ETF, Türkiye’de sendikalaşma mücadelesi veren DHL Express işçileriyle dayanışmak ve sendika hakkına saygı duyması konusunda şirkete çağrıda bulunmak amacıyla 8 Haziran 2018’i küresel eylem günü ilan etti.

ITF tarafından alınan küresel eylem kararı üzerine İstanbul Bağcılar’daki Güneşli merkez binası önünde de açıklama yapıldı.

BİSAM: Asgari ücret sürekli değer kaybediyor

Birleşik Metal-İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), alım gücü araştırması

Mayıs 2018 dönem raporunu açıkladı.

TÜİK ortalama madde fiyatları ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı asgari ücret tutarları üzerinden hazırlanan rapora göre; asgari ücret, bir önceki yılın aynı ayına göre pek çok harcama kalemi karşısında alım gücünü ciddi oranlarda kaybetti.

Rapora şu ifadeler kullanıldı: “Alım gücü kaybının en fazla yaşandığı ürünlerden öne çıkanlar arasında, soğan ilk sıralarda yer aldı. Soğanda asgari ücretlinin alım gücü kaybı yıllık olarak yüzde 27.8’e ulaşırken, bu oran salatalıkta yüzde 21.4 oldu. Asgari ücretli sağlıklı beslenmek için gerekli harcama kalemlerinde de ciddi kayıplar yaşandı. Buna göre asgari ücretli bir önceki yılın aynı ayına göre alabildiği 100 yumurtanın 5’ini artık alamıyor. Kayıp, yumurta için yüzde 5.3 düzeyinde. Kuzu etinde alım gücü kaybı yüzde 6.1 iken, asgari ücretli geçtiğimiz yılın aynı ayına göre alabileceği yüz litre sütün sekizini alamayacak durumda. Süt için kayıp yüzde 8 seviyesinde. Tulum peynirinde alım gücü kaybı yüzde 10 iken, tereyağında yüzde 15.3’e ulaşıyor.

bisam_06

Söz konusu ürünlerde yıllık fiyat artışları ise sırasıyla şöyle; Soğanda yüzde 58.1, salatalıkta yüzde  45.2, tereyağında yüzde 34.8, sütte yüzde 23.9, kuzu etinde yüzde 21.5, yumurtada yüzde 20.6, tulum peynirinde yüzde 26.6, balıkta yüzde 15.4, yoğurtta yüzde 19.6. Aynı dönemde asgari ücretteki artış ise yüzde 14.2

Bir asgari ücretli geliri ile normal bir buzdolabı almak için, başka hiçbir harcama yapmaksızın, 2017 yılı Mayıs ayında 247 saat çalışmak zorundayken, bu süre 2018 yılı Mayıs ayında 266 saate yükselmiş durumda. Bir yatak odası takımı almak için çalışılması gereken süre ise 1 yılda 914 saatten bin 85 saate çıkmış durumda. Buna göre asgari ücretli, başka bir harcama yapmaksızın, buzdolabı için 20, yatak odası takımı için 171 saat daha fazla çalışmak zorunda”.

Sinemacı kadınlardan Flormar işçilerine destek

Oyuncular Sendikası, Filmmor, Mor Yapımcılar ve Mor Dayanışma, fabrika önünde direnişlerine devam eden Flormar işçilerine destek ziyaretinde bulundu.

Sinemacı kadınlar, işten atılan Flormar işçileri sendikal haklarıyla işlerine geri dönene dek Flormar’ı boykot edeceklerini söylediler.

FLormarr2

Grup adına açıklama yapan oyuncu Füsun Demirel; “patronlar hakkını arayanı sevmez, örgütlenmesini istemez. Ben de üç yıldır işimi, mesleğimi yapamıyorum. Ekranlar bana kapalı. Buradaki arkadaşlarımla duygum bir. Hakkınızı hakkımızı alana kadar birlikteyiz” dedi.

Filmmor’dan Melek Özman’da söz aldı. Özman; “buraya gelemeyen ama sizinle dayanışma duygularını paylaşan çok sayıda kadın sinemacı var, size onların selamını getirdim. Buradaki direniş bizi de çok heyecanlandırıyor. Yaşasın kadın dayanışması” dedi.

Kadın ve LGBT örgütlerinde Flormar ve Yves Rocher’e boykot

Kadın ve LGBTİ örgütleri, Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Flormar kozmetik ürünleri fabrikasında, Petrol-İş  Sendikası’na üye oldukları için işten atılan işçilere destek açıklaması yaptı.

94 imzalı açıklamada, “çoğu kadın 120 işçi işlerine iade edilene dek Flormar ve Yves Rocher ürünlerini kullanmayacaklarını ve aktif bir boykot kampanyası örgütleyeceklerini” duyurdular.

Açıklamada öne çıkanlar ise şöyle:

“15 Mayıs’tan bu yana kararlılıkla direnen çoğu kadın işçi, sendikalı olarak işe geri dönmek istiyor. İşçilerin talepleri arasında insanca yaşayabilecekleri bir ücret alabilmek ve işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda da adımlar atılması var. ‘Biz istersek her şeyi yaparız’ diyerek kadınlar üzerinden samimiyetsizce reklam yapan Flormar, işçileri anayasal haklarını kullandıkları, işten çıkarılan arkadaşlarını destekledikleri için fütursuzca işten atabiliyor!

Doğa dostu olmakla övünen, Flormar’ın yüzde 51 hissesini satın almış olan Yves Rocher, bünyesindeki firmanın emek düşmanı tavrını nasıl açıklıyor?

Fransa’da da sendikal örgütlenme hakken, büyük ortak Rocher grubu, bünyesinde bulunan bir başka coğrafyadaki firmanın anayasaya karşı bu hareketini sessiz kalarak onaylayacak mı?

Bizler aşağıda imzası bulunanlar belirtmek isteriz ki, anayasal hakkını kullanarak sendikalaştığı için işten atılan 120 işçi işlerine iade edilene dek ne Flormar ne de Yves Rocher ürünlerini kullanacağız ve aktif bir boykot kampanyası örgütleyeceğiz.

Hem tüketici kitlesini oluşturan kadınların tüketim oranını artırabilmek amacıyla, duyguları, güçlü kadın imajını pazarlamaya çalışmanıza, hem de hiç gocunmadan haklarını talep ettiği anda kadınları işten çıkarmanıza müsaade etmeyeceğiz.

Tüm işçiler işe iade edilene, işçilerin talepleri karşılanana kadar ürünlerinizi tüketmiyoruz. Biz durursak dünya durur, biliyoruz!”

Türkiye, ‘işçiler için dünyanın en kötü 10 ülkesi’ arasında

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), 142 ülkeyi kapsayan “2018 Küresel Haklar Endeksi”ni açıkladı. Türkiye, ‘işçiler için dünyanın en kötü 10 ülkesi’ arasında yer aldı.

İşçiler için en kötü 10 ülke listesinde; Türkiye, Cezayir, Bangladeş, Kolombiya, Kamboçya, Mısır, Guatemala, Kazakistan, Filipinler, Suudi Arabistan yer almakta.

en kötü 10

Raporda Türkiye’deki OHAL sürecinin, sendikalar ve üyelerine sistematik baskı olarak kullanıldığı vurgulandı.

Endekste ayrıca, TÜMTİS Ankara Şube Başkanı Nurettin Kılıçdoğan’ın da olduğu 14 TÜMTİS temsilcisinin ‘sendikaya yeni üye yapmak’ suçlamasıyla 1,5 yıl ile 6,5 yıl arasında hapis cezasına çarptırıldığına değinildi.

DİSK Yönetim Kurulu yedek üyesi Zeynep Çelik, KESK MYK üyesi Elif Çuhadar ve KESK’e bağlı sendikalardan Çağdaş Yazıcı, Recep Temel ile İdil Uğurlu’nun da olduğu çok sayıda sendikacının gözaltına alındığı raporda vurgulandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.