Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kanada-Fransa savunma ortaklığına savunma uzmanları kuşkuyla yaklaşıyor

7 Haziran’da, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau geçen yılın sonlarında kararlaştırdıkları Savunma İşbirliği Ortak Konseyi’nin çalışmalarına başlaması için anlaştılar. Konseyin çalışmaları ülkelerin silahlı güçlerinin arasındaki işbirliğini arttırması yönünde olacak.

İki lider ayrıca; hükümet, sanayi ve halktan insanların da yer aldığı uzmanlardan oluşan uluslararası bir çalışma grubunun yapay zeka üzerine çalışmasını talep eden Fransa – Kanada Anlaşması’nı da imzaladı. Trudeau’nun basın ekibinin yaptığı açıklamaya göre bu anlaşmanın küresel bir referans görevi görmesi bekleniyor.

İşbirliğine dair yeni açıklamaların; Macron’un iki gün sürecek G7 zirvesinden önce, bugün Kanada’nın Charlevoix bölgesinden başlayarak ve Ottowa ziyaretini de içeren gezisinden sonra yapılması bekleniyor.

Canadian Prime Minister Justin Trudeau (R) and French President Emmanuel Macron talk during a bilateral meeting as they attend the Summit of the Heads of State and of Government of the G7, the group of most industrialized economies, plus the European Union, on May 26, 2017 in Taormina, Sicily. The leaders of Britain, Canada, France, Germany, Japan, the US and Italy will be joined by representatives of the European Union and the International Monetary Fund (IMF) as well as teams from Ethiopia, Kenya, Niger, Nigeria and Tunisia during the summit from May 26 to 27, 2017. / AFP PHOTO / POOL / STEPHANE DE SAKUTIN        (Photo credit should read STEPHANE DE SAKUTIN/AFP/Getty Images)
Politikadan çok ekonomik çıkarlar ön planda

Fransız Uluslararası ve Stratejik İşler Enstitüsü Başkan Yardımcısı Jean-Pierre Maulny’e göre diğer anlaşmalardan pek de farklı olmayan, daha güçlü bir işbirliğini teşvik eden bu girişimin Kanada’nın silah alma planlarının ötesine geçmeyen ekonomik bir karar olması olasılığı yüksek.

Fransa’nın Kanada dışında birçok ülkeyle de benzer anlaşmaları olduğunu belirten Maulny, Kanada’yla ilgili özel bir durumun olmadığını, bu anlaşmanın politik bir karar değil ekonomik bir işbirliği olduğunu ifade etti.

Maulny ayrıca şunları söyledi: “Onlara silah ve ekipman lazımdı, biz de onlara kendi silahlarımızı satmakla ilgileniyorduk…. Bunun sadece ticari bir mesele olduğunu söyleyebilirim”.

Maulny geçmişte de Fransa’yla Kanada’nın benzer planları olduğunu, Kanada’nın Fransa’dan denizaltı satın almayı planladığını fakat bunun gerçekleşmediğini söyledi.

Somut bir sonuç beklenmiyor

Fransız Hava Kuvvetleri’nden emekli ve IRIS’te kıdemli bir araştırma görevlisi olan Jean-Vincent Brisset de  Fransa-Kanada işbirliğinin özel bir yanının olmadığı görüşüne katıldı. Hava Kuvvetleri de dahil olmak üzere daha önce birçok kez işbirliği içerisinde bulunduklarını belirten Brisset şimdi de NATO’nun ötesine geçen bu anlaşmaların gerçekleştiğini ifade etti. Fakat Kanada’nın Fransa için birincil ortaklardan olmadığını, bu yüzden bu işbirliğinin NATO çerçevesinde işbirliğinin ötesine ne ekleyeceğini göremediğini de sözlerine ekledi.

İki ülkenin her zaman karşılıklı anlaşmalarının olduğunu ve bunun NATO için her zaman problem teşkil ettiğini, Avrupa Birliği ülkeleri arasında bir sürü benzer anlaşmalar olduğunu fakat bunların çok azının somut sonuçlar elde ettiğini de not düştü.

Yeni girişimler, Ekim 2016’da kabul edilen Kanada-Fransa Gelişmiş İşbirliği Gündemi Anlaşması’na da paralel olarak gerçekleşmiş, bu anlaşmada iki ülke “birbirine bağlı savunma” konusunda işbirliği sözü vermişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.