Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kanada’nın evsahipliğindeki G7 zirvesi, ticaret savaşlarının gölgesinde ve protestolar eşliğinde başladı

Dünyanın en büyük ekonomisine sahip yedi ülkeden oluşan G7 Grubu’nun Liderler Zirvesi, yarın Kanada’nın ev sahipliğinde başlayacak.

Avrupa Birliği’nin de temsil edildiği G7’de dönem başkanı olan Kanada, Quebec eyaletinin Charlevoix kasabasında iki gün sürecek 44. G7 Liderler Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak.

Kanada’da düzenlenecek altıncı zirve olma özelliği taşıyan organizasyondan bir gün önce protestocular bölgede protestolar düzenledi. Gösterilerde İngiltere ve ABD bayrakları yakıldı. Zirvenin yapılacağı kasabaya giden yollarda ve bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı.

Zirveyi izleyecek basın mensupları için de Quebec City kentinde basın merkezi kuruldu.

Yerel saatle 12.00’de resmi açılışı yapılacak olan zirve, liderlerin öğle yemeği sonrası vereceği aile fotoğrafının ardından çalışmaya başlayacak.

Hedef: Herkes için büyüme

Zirvenin ev sahibi konumundaki Kanada Başbakanı Justin Trudeau, G7 ülkelerinin ekonomik büyümenin faydalarının adil bir şekilde paylaşılması hususunda ortak bir sorun yaşadığını ve ülkesinin de bu durumun yarattığı problemlerle karşı karşıya olduğunu belirtti. Trudeau açıklamasında, “Bu yılın G7 gündeminin merkezinde, herkes için işleyen büyüme hedefi vardır.” dedi.

Trudeau’nun açıklamaları sonrası, zirvenin merkezinde “Herkes İçin İşleyen Büyümeyi Sağlamak” adıyla hazırlanan, eşit paylaşım ve herkes için büyüme hedeflerine yoğunlaşan raporun olması bekleniyor.

ABD’ye karşı ortak tavır

Donald Trump’ın ABD Başkanı olarak Kanada’ya ilk ziyaretini gerçekleştireceği zirvede, Trump yönetiminin uygulamaya koyduğu çelik ve alüminyum üzerindeki ağır gümrük vergileri nedeniyle ticari meselelerin gergin bir havada geçmesi bekleniyor.

G7 üyesi altı ülkenin maliye bakanları ile Avrupa Birliği temsilcilerinin zirve öncesi Kanada’da yaptıkları ve üç gün süren toplantıdan, ABD’nin yeni gümrük tarifelerine karşı birleşme kararı çıkmış ve yapılan ortak açıklamada, ABD’nin ticaret eylemleri konusundaki uygulamalarından “endişe ve hayal kırıklığı” duyulduğu belirtilmişti.

ABD’ye karşı alınan ortak tavrın zirveyi nasıl etkileyeceği ise henüz bilinmiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.