Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

G-7 zirvesine ABD Başkanı Trump’ın “nobranlığı” damga vurdu

Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ve Kanada’dan oluşan G-7 ülkeleri zirvesine, ABD Başkanı Donald Trump’ın nobranlığı damga vurdu. Ticaret konusundaki anlaşmazlıklara, Trump’ın ev sahibi Kanada Başbakanı Justin Trudeau’ya yönelik sert eleştirileri de eklenince, tam bir kriz yaşandı.

ABD’nin 1 Haziran’da Avrupa Birliği, Kanada ve Meksika’dan ithal edilen çeliğe yüzde 25 ve alüminyuma yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulamasını yürürlüğe sokması, zirvenin gerilimli geçeceğinin habercisiydi. Ama Justin Trudeau’nun ABD’nin gümrük vergilerine misilleme olarak bu ülkeye 1 Temmuz’da yeni gümrük vergileri getireceğini açıklamasıyla işler sarpa sardı. Kuzey kore lideriyle görüşmek üzere zirveden erken ayrılan Trump, sosyal medyadan Trudeau’ya yüklenmeye başladı. Kanada Başbakanı’nı “onursuz ve zayıf” olmakla itham eden Trump, tepki olarak zirvenin kapanış bildirgesine imza koymayacaklarını da duyurdu. Trump’ın tavrına diğer liderlerden tepki geldi: Almanya Başbakanı Angela Merkel, “twitle ortak bildirgeden çekilmek, üzücü ve iç karartıcı” derken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, uluslararası işbirliğinin “öfkeli ve düşüncesizce yapılmış” açıklamalarla sağlanamayacağını söyledi.

merkel trump1

Almanya Başbakanlık ofisinin yayınladığı bir fotoğrafsa, zirvenin atmosferini yansıtması açısından tarihe geçti. Trump’ın çevresinin onu ikna etmeye çalışır görünen diğer liderler tarafından çevrili olduğu fotoğraf sosyal medyada günün konusu olurken, liderleri Leonardo Da Vinci’nin son akşam yemeği tablosu içine de kurgulayan “ABD liderliğindeki dünya düzeninin son akşam yemeği” başlıklı paylaşımlar dikkat çekti.

Trump-g7-last-supper

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, da fotoğrafı “tek bir twit ile çok bir büyük güveni derhal yerle bir edebilirsiniz. İşte bu nedenle, Avrupa’nın birlik olması ve çıkarlarını daha atak bir üslupla savunması çok önemli” sözleriyle paylaştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.