Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Milyarder Hint kuyumcu Nirav Modi, siyasi sığınma talebiyle İngiltere’ye kaçtı

Adı en son iki milyar dolarlık dolandırıcılık davasına karışan, milyarder Hint kuyumcu Nirav Modi , siyasi sığınma talebiyle İngiltere’ye kaçtı.
İngiltere İçişleri Bakanlığı kamusal olmayan davalar hakkında bilgi vermediklerini açıkladı. Bu yüzden Modi’ye açıklamaları için ulaşılamadı.
Hindistan’ın en büyük ikinci devlet bankası olan Pencap Ulusal Bankası (PNBK.NS); 2018’de, Modi ve amcası Mehul Choksi’nin başkanlık ettiği iki takı grubunun, Mumbai PNBK şubesinde çalışan dolandırıcı bir grupla yasadışı garantiler göstererek başka Hindistan bankalarının yurt dışı şubelerinden 2.2 milyar dolar civarında kredi çektiklerini belirtti.

PNB-punjab-national-bank-770x433

Nirav Modi ise kendisinin “siyasi zulüm” olarak adlandırdığı durumdan kaçmak için Londra’dan siyasi sığınma talep etti.
Hindistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada; Hindistan hükümetinin şimdiye kadar gerçekleşmemiş olan suçlu iadesi için ülkenin yasal infaz kurumunun onlara ulaşmasını bekledikleri ifade edildi.
Hindistan halihazırda bekleyen suçlu iadesi talepleri var. Bir tanesi işadamı ve Formula-1 Hindistan’ın ortaklarından olan Vijay Mallya’nın iadesi. Geçtiğimiz Mart ayında İngiltere’ye taşınan içki ve havacılık kralı Mallya’nın, Kingfisher Havayolları’na yüksek meblağlarda ödenmemiş borçları bulunuyor.
Hindistan Federal Polisi, Mayıs ayında Modi, Choksi, eski PNB başkanı Usha Ananthasubramanian, bankanın icra direktörlerinden ikisi ve Nirav Modi’ye ait üç şirketin de aralarında bulunduğu 25’ten fazla kişiye karşı çeşitli suçlamalarda bulundu.

Modi ve Choksi, suç işledikleri iddiasını reddetti.

Geçtiğimiz ay, Hindistan polisi tarafından bankanın üst düzey yöneticilerine, merkez bankasını yanlış yönlendirmek, borçluların finansal mesajlaşma sistemini ve kredi garantilerini sızdırmak suçlarından soruşturma açılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.