Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nikaragua’da 40 yıl aradan sonra sokak barikatları ne anlama geliyor?

The Guardian’da Chris Taylor’un yaptığı habere göre, Daniel Ortega’nın hükümetine karşı sokaklarda muhaliflerin kurduğu barikatlar oldukça renkli görüntüler oluşturuyor. Haberin özetini sizinle paylaşıyoruz:

Nikaragua’da Ortega hükümetinin emekli aylıklarında kesintiye gitme kararı sonrası başlayan sokak eylemleri, 11 yıllık Ortega yönetimine duyulan hoşnutsuzlukla birleşti ve insanlar tepkilerini daha çok sokakta gösterir oldular. Sokak eylemlerinin en önemli sembollerinden biri ise taş bloklarla kurulan sokak barikatları oldu.

4236
3500 (1)

 

Nikaragua’da 1979 yılında diktatör Anastasio Somoza’ya karşı solun liderliğini yaptığı (Sandinista hareketi) sosyal hareket yine sokaklarda barikatlar kurmuş ve aynı şekilde bu taş blokları kullanmıştı. Bir ironi olarak durabilecek şey ise bu taşların Somoza ailesine ait bir çimento fabrikasında üretilmesi.

3500

 

Sandinista hareketinin barikatları diktatörlük karşıtı devrimde o kadar önemliydi ki Sandinista’ların en önemli gazetelerinden birinin kapağı barricada olarak çıkıyor.

 

619

 

Bugün muhalifler bu hareketin gerçek temsilcileri olabilir mi? Bugün sokaktaki muhalifler kendilerini 1979’taki hareketin mirasçısı olarak görürken, sol hükümetin lideri Ortega’nın destekleyenleri ise sokak eylemlerini dış güçlerin desteklediği ajanlık faaliyeti olarak görüyorlar. Dahası Ortega’nın destekçileri kendilerini 1979’un gerçek mirasçısı olarak ilan ediyorlar. Bunda haklılık payları da var, Ortega bugün hâlâ Sandinista Ulusal Özgürlük Cephesi’nin lideri.

Ancak bazıları, Ortega’nın bu cepheyi kendi başkanlığının devamı için kullandığını düşünüyor ve bir zamanlar devrim cephesinde mücadele eden bir liderin bugün sokak eylemcilerine bu şekilde yanıt vermesinin iyi bir görüntü oluşturmadığını belirtiyorlar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.