Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afrika’da “hayat ağacı” baobabların genç ölümlerinin sebebi iklim değişikliği mi?

Afrika’da 3000 yıl yaşayabilen baobab ağaçlarından 9 tanesi son 12 yılda ya tamamen öldü ya da gövdelerinin önemli bir bölümü çöktü. Afrika kıtasında meyvesi ve kabuğu ile 300 farklı şekilde yararlanılan ve geniş gövdeleri ile bilinen baobab ağaçlarından 13’ü 1000 yaşının üzerindeydi, ancak geçtiğimiz 12 yılda bu ağaçların önemli bir bölümü beklenmedik şekilde yok oldu. Sıcak ve kurak bölgelerde gövdesinde yoğun su tutan ve uzunluğundan çok geniş gövdesi ile bilinen ağaçlar Zimbabve, Güney Afrika, Zambiya ve Botsvana gibi ülkelerde hem gıda ve su hem de geçim kaynağı olarak fayda sağlıyordu.

thumb_aduna_baobab_tree

Romanya’daki Babeş-Balyai Üniversitesi’nin yaptığı araştırma, baobab ağaçlarının iklim değişikliğinin kurbanı olduğunu iddia ediyor.

Aduna_Baobab_Hanging_Fruit_grande

Gövdelerinde tuttukları su nedeniyle “hayat ağacı” olarak da bilinen baobabların erken yokoluşlarının Afrika’nın güneyinde giderek daha fazla hissedilen iklim değişikliği sonucu yokolmaya başladığı, ağaçların ani ısı değişimlerine ve giderek artan kuraklıklara dayanamadığı tahmin ediliyor. Baobab ağaçlarının kabukları tıpkı kınakına kabuklarından üretilen kinin gibi malarya ve benzeri hastalıkların tedavisinde kullanılıyordu.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.