Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Brezilya’nın dört bir yanında greve giden kamyon ve otobüs şoförlerinin başarılı örgütlenmesinin arkasında WhatsApp var

İki hafta içerisinde Petrobras petrol şirketinin yönetim kurulu başkanının istifasını sağlayan, ülkenin çoğunluğunun desteğini kazanacak kadar büyük bir atılım gerçekleştiren şoförlerin daha önce ülke tarihinde görülmemiş bir birliktelik göstermesini sağlayan, ücretsiz WhatsApp uygulamasının sağladığı kolay erişim ve bilgi paylaşımı.
 
40 yıldır kamyon şoförlüğü yapan bir Brezilyalı daha önce pek çok grev girişimi yaşandığını ancak hepsinin hüsranla bittiğini söylüyor. Uygulamanın sağladığı birlik hissi, grev ve protestolara ciddi bir ivme kazandırmış. Grevin ilk günlerinde Federal Mahkeme grevi yasadışı ilan etti ve ordunun kullanılmasına izin verdi. Ordu otoyollara konan barikatları kaldırmaya başladı. Sao Paulo, Rio de Janeiro, Porto Alegre gibi şehirlerde olağanüstü hâl ilan edildi. 
Resim
 
Diğer sosyal medya platformlarından farklı olarak WhatsApp gruplarına kabul edilerek dahil olunması, kişilerin endişe duymadan tartışma ortamları kurmasını ve organize olabilmesini sağlıyor. Brezilya içinde başka sendika ve örgütlerin de WhatsApp üzerinde teşkilatlanmaya hız verdiği biliniyor.
 
Kamyoncular grevi Mayıs’ın ortasında başladığında, artan petrol fiyatları sonucunda devletle yürütülen görüşmeler başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Bunun üzerine kontak kapayan ve otoyollar üzerinde park eden binlerce kamyon şoförü, otoyolları kapatıp tekerlek yaktılar, vatandaşa giden temel ihtiyaçların kanallarını kapatmış oldu ve ciddi bir darbe vurdu hükümete. Ülkenin gergin politik atmosferinde, halkın %87’si kamyoncuların yanında. İşsizliğin çok yüksek olduğu Brezilya’da ekonomik ve politik krizler hiç eksik olmuyor. Grev sonucunda süpermarketlerde sebze ve meyveler tükendi, benzin istasyonları kapandı ve uçak seferleri iptal olmaya başladı.
Ekonomiyi harekete geçirmek isteyen başkan Temer ve hükümeti 8 sendikanın liderleriyle görüşerek anlaşmaya varmak zorunda kaldı. Petrol fiyatları düşürüldü ancak halen greve katılanların çoğu varılan anlaşmanın maddelerini yetersiz buluyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.