Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Müslüman rapçi Medine’in IŞİD saldırısına uğrayan Bataclan’da vereceği konser Fransa’da tartışma yarattı

Kapak
IŞİD tarafından üstlenilen Paris saldırılarında, 90 kişi konser salonu Bataclan’da hayatını kaybetmişti.
Médine’in polemik yaratan albümü 7 Ocak 2015’deki Charlie Hebdo terör saldırısından sonra, 13 Kasım 2015’deki Bataclan terör saldırısından ise önce çıkmış. 2015’in Mayıs ayında çıkan Demineur isimli albümün “Don’t Laik” isimli parçası, aynı senenin başında gerçekleşen Charlie Hebdo haftalık dergisine yapılan silahlı saldırıdan sonra ülkede büyük polemik yaratmış ve iTunes’da ise en çok dinlenen albümler arasına girmişti. Şarkı sözlerinde “laikleri çarmıha gererek öldürmek lazım” diyen Médine, yine laiklere karşı fetva çıkarılmasından bahsediyor ve bazı sağcı politikacılara da küfür ediyor. 
 
Polemik dört bir taraftan alevleniyor

19-20 Ekim tarihlerinde Bataclan’da iki konser verecek olan Médine’in biletleri şimdiden tükenmiş. İlk şikayetin Bataclan mağdurlarından birinin avukatı tarafından gelmesi sonrasında hem politik şahsiyeter, hem Bataclan mağdur yakınları, hem de Médine’in kendisi konu ile ilgili parlayan tartışmaya taraf olmaya devam ediyor. 13 Kasım mağdurları tarafından oluşturulan ‘Life for Paris’ derneği, ilk açıklamasında Médine’e olmasa da Bataclan’a destek verdi: “Bataclan 13 Kasım’ın kurbanlarından biridir. Programlarını özgürce ve hiçbir baskı altında kalmadan yapma hakkına sahiptir.”

Sağcı partiler saf tutmaya başladı
Diğer taraftan, iki sağcı parti “Les Republicains”in başkanı Laurent Wauquiez ve “Rassemblement National” in başkanı Marine Le Pen, Twitter’dan tepkilerini belirttiler. Konserlerin iptalini isteyen rakip sağcılar, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u da göreve çağırdılar.
Wauquiez “İslamcı barbarlar Bataclan’da 90 yurttaşımızın canına kıydı yaklaşık üç yıl sonra İslamcı bir serseri orada laiklerin çarmıha gerilmesi şarkısını söyleyecek. Bu kurbanlar için günah, Fransa için utanç verici” şeklinde bir twitle tepkisini ortaya koydu. Marine Le Pen ise “hiçbir Fransız böyle bir tipin Bataclan’da konser vermesini kabul etmez. Radikal İslamcılığa bu kadar tahammüle artık yeter” dedi.

Cezayir asıllı Fransız rapçi, hip hop sanatçısı Médine parçalarında alt sınıfın, göçmenlerin ve Müslümanların karşılaştığı sorunlara dikkat çekiyor. Polemik sonrası yaptığı açıklamada şarkı sözlerinin her türlü baskıcılığa tepki olduğunu, şarkı sözlerinin imajcı ve etiketçi insanlara kurulan bir tuzak olduğundan bahsederken, laikliğin politikacılar tarafından kutuplaştırmak için kullanıldığını ve gerçek laikliğin birleştirici olması gerektiğini söylüyor. Hatta Charlie Hebdo ile fikir birliği içinde olduğunu çünkü hayatını kaybeden karikatüristlerin düşünce özgürlüğü için savaştıklarını ekliyor.

Konserler iptal edilmedi ve iktidardaki Republique en Marche Partisi’nden ve güvenlik güçlerinden konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.