Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya’nın hayalet siyasetçisi, 25 yıl sonra yüzünü gösterdi

İtalya’da geçtiğimiz martta yapılan seçimlerde, mafya tarafından tehdit edildiği için kimliğini gizleyerek aday olan Piera Aiello, parlamentoya girmesinin ardından, 1993’ten bu yana ilk kez kameralara yüzünü gösterdi.

Beş Yıldız Hareketi’nin (M5S) adayı olarak seçimlere katılan, 51 yaşındaki Aiello, Guardian’a konuştu. “Gözlerden uzakta geçirdiğim yılların ardından, nihayet bugün, dünyaya korkmadan yüzümü gösterebiliyorum” diyen Aiello, bu duygunun “hayata geri dönmek gibi” olduğunu söyledi.

Tanık koruma programı dolayısıyla, doğduğu Sicilya’yı terk etmek ve adını değiştirmek zorunda kalan ve “hayatını hapiste gibi yaşadığını” söyleyen Aiello, “Hayatının kontrolünü eline almaya karar verdiğini”, bu yüzden aday olduğunu söyledi: “Bir amacım vardı: Mafya aleyhine tanıklık eden kişilerin yaşamaya mecbur kaldığı zorlu koşulları parlamentoya taşımak”.

Aiello, parlamentoda, kendisi gibi mafya aleyhine tanıklık yapabilecek durumda olan kişileri konuşmaya teşvik etmeyi amaçlıyor. Parlamento üyesi olarak Roma’da fotoğrafıçılardan ve kameralardan kaçmanın pek zor olacağını söyleyen ve bu yüzden yüzünü göstermeye karar verdiğini söyleyen Aiello, hala mafyanın hedefinde olduğu için polis gözetiminde yaşamaya devam edecek.

Yüzümü geri istiyordum ve aldım

foto 2

Aiello, 14 yaşındayken zorla evlendirildiği ve 1991’de mafya içi hesaplaşmada öldürülen, kendisi de önde gelen bir mafya babası olan kocası Vito Atria’nın öldürülmesiyle ilgili davada tanıklık yapmış, tanıklığı sayesinde pek çok mafya üyesi yakalanmasının yolunu açmıştı. Bu da hayatıyla ilgili tehditler almasını beraberinde getirmiş, kendisi, 2 yıl sonra tanık koruma programına alınmıştı. Seçimlere adaylığını koyan Aiello, tanık koruma programının, topluluk içinde fotoğrafının çekilmemesini ve yüzünü göstermemesini öngören şartları dolayısıyla seçim kampanyasını şehir meydanlarından uzakta, kimliğini gizleyerek ve güvenlik eşliğinde yürütmüştü. Kimliğini gizleme amacıyla yüzünün tamamını bir tülbentle saran Aello, bu nedenle “yüzü olmayan aday” olarak anılıyordu. Aiello bugün ise şöyle söylüyor: “Mafyaya karşı koyanların marjinalleştirilmemesi için öne çıktım, ben, Piera Aiello, adaylığımı koydum, çünkü yüzümü geri istiyordum ve aldım”.

Organize suç çeteleri, İtalya ve çevre ülkeler için hala sorun teşkil etmeye devam ediyor. Ülkenin Kalabriya bölgesinde faaliyet gösteren Ndrangheta mafyasının, Avrupa’da kokain ticaretinin başını çektiği tahmin ediliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.