Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyanın binbir türlü haberi (13): Dünya Kupası Özel – Fransa Milli Takım oyuncusu Lucas Hernandez’in inanılmaz hikayesi

Fransa Milli Takım oyuncusu Lucas Hernandez’in inanılmaz hikayesi

Milli takım oyuncusu Lucas ve kardeşi Théo Hernandez’in kendileri gibi futbolcu olan babaları Jean-François Hernandez 15 sene önce Tayland’a taşınıp geçmiş hayatını sildiğinde çocukları daha yeni ilkokula başlamıştı.

Şimdi biri Atletico Madrid diğeri Real Madrid’in oyuncusu olan iki  kardeş, babalarıyla ilgili sorulara cevap vermiyor ve babaları olmadığını söylüyor. Jean-François’nın evi terk etmesinin ardından parasız kalan aileye o dönemde çocukların amatör olarak futbol oynadıkları kulüp bakmış.

Şimdi Atletico Madrid’de Lucas ile takım arkadaşı olan Fernando Torres 2000’lerin başında ise baba Jean-François ile top koşturmuş.
resim1

Çocuklarıyla görüşmeyen ve kamuoyu ile temasını de tamamen kesen Jean François’nın Tayland’daki hayatı ise tam bir muamma.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Rusya’da gerçekleşen Dünya Kupası’nı 1936 Nazi Almanya’sı Olimpiyatlarına benzetti

Londra’da eski Rus ajanı Sergei Skripal ve kızına karşı gerçekleştirilen kimyasal saldırıdan sonra gerilen İngiltere ve Rusya’nın ilişkileri kopma noktasında. İngiltere’nin politik heyet göndermediği Dünya Kupası’na katılan İngiliz seyirci sayısı da 24 bin ile dört sene önce  Rio’da gerçekleştirilen Dünya Kupası’na katılan seyircinin (94bin), dörtte biri kadar. 

Boris Johnson, konuşmasında ayrıca Putin’in bu spor organizasyonunu bir halka ilişkiler ve pazarlama fırsatı olarak gördüğünü ve acımasız ve yozlaşmış rejiminin reklamı için kullanacağını da sözlerine ekledi.
resim 2

Rusya Dışişleri Bakanlığı görevlilerinden biri ise Moskova’da düzenlenen ve tüm yabancı elçilerin katıldığı bir toplantı da Skripal’in zehirlenmesi olayı ile İngiliz yetkilileri dolaylı olarak suçladı ve “Ya İngiltere kendi toprakları üzerindeki Rus vatandaşları koruyacak güce sahip değil ya da İngiltere’nin olaylarla ilgili sandığımızdan daha fazla bilgisi vardı” dedi.

Dünya kupası İranlı kadınların stadyumlara girebilme mücadelesine de sahne oldu
resim3

“İranlı kadınların kendi stadlarına girebilmeleri için yardım”

İran ile Fas milli takımlarının Dünya Kupası’ndaki müsabakalarında açılan dövizin çağrısı bu şekildeydi.  Eylemi ‘OpenStadiums’ hareketi gerçekleştirdi. Hareketin amacı ise kadınların tüm sportif etkinliklere özgürce katılabilmeleridir.

Kadınlar 1981’den beri tüm futbol müsabakalarından dışlanmış durumdalar

Ülkenin dini liderliği, 1981 itibariyle erkeklerin oluşturduğu eril atmosferden “kadınları korumak” amacıyla yeni bir yasayla tüm kadınları müsabakalardan men etmişti. Kadınlar o sene Tahran’da en son Esteghlal-Persepolis maçını yerinde izlemişti.

Mart ayında stadyuma girmeye çalışan 35 kadın taraftar, polis tarafından tutuklanmıştı.

Suudi Prens açılış maçında takımlarının aldığı yenilgiden sonra ateş püskürdü

Ülkenin spordan sorumlu otoritesi Prens Türki Al Şeyh, sosyal medyada yayınladığı videoda oyuncuları ve yayıncı kuruluşu suçladı.

Oyunculara savurduğu salvoda Prens Türki Al Şeyh, ”Potansiyellerinin yüzde beşiyle oynadılar ve yüzümü kara çıkarttılar. Tüm masraflarını senelerdir karşılıyoruz, en iyi antrenörleri getirttik ve onlara en iyi koşullarda kendilerini geliştirme imkanı verdik ama bugün karşılaştığımız gerçeği kabul etmeliyiz” dedi. Veliaht Prens Muhammed bin Selman’dan da özür dileyen kraliyet ailesi mensuplarından Al Şeyh, daha sonra yayıncı kuruluş BeIN Sports kanalını da tek taraflı olmakla suçladı.

Ülkenin futbol federasyonunun başındaki isim Adel Ezzat ise düşük performans gösteren üç oyuncunun ülkeye dönünce cezalandırılacağını bildirdi. Cezadan kastın ne olduğu ise bilinmiyor. Henüz turnuvanın başında, idam cezası olan bir ülkede bu tepkileri alan oyuncuların, ilerideki maçlarda gösterecekleri performansların yükseleceğini düşünmek ise iyimser bir tahmin gibi gözüküyor.

Kendi oyuncularını cezalandıran ülkeler

2010 Dünya Kupası’nda Portekiz’le karşılaşmalarını 7-0’lık bir sonuçla kaybeden Kuzey Kore Milli Takım oyuncuları kömür madenlerinde senelerce çalıştırılarak cezalandırılmıştı.  

Saddam döneminde, Birleşik Arap Emirlikleri’ne Olimpiyat elemelerinde yenilen Irak Milli Takımı oyuncuları üç hafta boyunca Saddam’ın oğlu Uday’ın emriyle hapishanede işkence görmüştü.

Rusya Dünya Kupası’na hazırlanırken, ihale ile seçilen şirketler sokak hayvanlarını telef etti

Putin hükümeti ve yetkililer, FIFA Dünya Kupası’ndan önce ev sahibi şehirleri hayvanlarından arındırmak ve steril bir görüntüyü tüm dünyaya sunmak için hayvan katliamı yaptı. Aynı tutum Soçi Kış Olimpiyatlarında da sergilenmiş, tahminlere göre 3.500 kedi ve köpek ya zehirlenmiş ya da imkansızlıklarla boğuşan barınaklarda ölüme terk edilmişti. 

İki milyon dolarlık bir ihalenin hayvanların telef edilmesi için açıldığını keşfeden hayvan hakları aktivisti Yekaterina Dmitriyeva basın bülteninde, büyük şehir belediyelerinin söz konusu bütçelerle aşılama ve kimliklendirme işlemlerini yapabileceklerini ancak ilgi ve şefkat yoksunu politik mercilerin ancak öldürmekten ve yok etmekten anladığını belirtiyor.

Dünya Kupası maçları bir ay boyunca 11 ayrı şehirde oynanacak ve bu 11 şehrin belediyeleri şimdi gururla temiz şehirlerini gelen turistlere sergiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.