Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Başkanı Trump, göçmenlerle ilgili tepki çeken kararından geri adım attı

ABD Başkanı Donald Trump, ABD kamuoyundan aldığı yoğun tepkilerin sonucunda Çarşamba günü, ABD sınırını yasadışı olarak bir biçimde geçmeye çalışan göçmen ebeveynlerin çocuklarından ayrılmalarını engellemek için kesin olmayan bir süre boyunca ailelerin birlikte kalmalarını öngören bir kararnameyi imzaladı.

NY Times’ın haberine göre Trump kararnameyi imzaladıktan sonra Oval Ofis’te “sınırlarımız güçlü olacak fakat aileleri bir arada tutacağız, ailelerin ayrıldığını görmeyi ve bu durumun bana hissettirdiklerini sevmedim” şeklinde bir açıklama yaptı.

Fakat aileleri ayırma uygulamasını kaldırma çabası yasal bazı engellerle karşı karşıya. ABD yasalarına göre federal bir yargıç, Trump yönetiminin 20 gün olan gözaltı süresini aileleri bir arada tutmak için uzatmasına engel olabilir. Ayrıca bu kararnamede halihazırda Trump’ın “Sıfır Hoşgörü” politikası yüzünden ailelerinden ayrılmış 2 bini aşkın çocuğun akıbetine dair bir ifade bulunmaması eleştirilere sebep oldu. ABD yetkilileri ise ailelerinin göçmenlik işlemlerinin yapılmasını gözaltında bekleyecekleri için çocuklarıyla hemen bir araya gelemeyeceklerini bildirdiler.

Konuyla ilgili Çocuklar ve Aileler Dairesi’nin iletişim direktörü Brian Marriot açıklamada bulundu. Ancak Marriot açıklamasında, şu an ailesinden ayrı olan çocukların ebeveynleriyle mi yoksa başka aile üyeleri ya da ABD’de yaşayan uygun bir sponsorla mı bir araya getirileceği konusunda net ifadeler kullanmaktan kaçındı.

Daha önce “Sıfır Hoşgörü” yasasını sadece ABD Kongresi’nin değiştirebileceğini ve kendisinin bu konuyla ilgili kararname çıkaramayacağını iddia eden Trump’ın fikri, kendi eşi ve büyük kızı da dahil olmak üzere aldığı tepkilerden ötürü değişmiş gibi gözüküyor.

Trump’ın dört sayfalık kararnamesinde; sınırı yasadışı bir biçimde geçmeye çalışan herkese karşı yasaların uygulanmaya devam edeceği fakat ailelerin ayrılmasının önüne geçmek için davaları beklerken ailelerin birlikte kalabileceği kurumlar bulacakları veya inşa edecekleri ifadeleri de geçiyor. Fakat bu kararname beraberinde yeni sorular doğurdu. Ailelerin nerede tutulacakları, aileler yerleştirilene veya kalacakları kurumlar inşa edilene kadar ayrılıp ayrılmayacakları sorular arasında. Beyaz Saray yetkilileri konuyla ilgili basın açıklamalarında, bu sorulara cevap veremeyeceklerini ifade ettiler.

Yeni kararın uygulanabilmesi için yargıcın onayı gerekiyor

Kararnamenin uygulanabilmesi için Los Angeles Federal Bölge Mahkemesi Yargıcı Dolly M. Gee tarafından onaylanması gerekiyor. Yargıç Gee Trump’ın kararnamesi için sorun teşkil eden göçmen çocuklarının aileleriyle birlikte olsalar bile 20 günden fazla gözaltında tutulmasını yasaklayan düzenlemeyle ilgileniyor. Bu yasa Trump’ın kararnamesiyle çeliştiği için Yargıç Gee’nin onayı gerekiyor. Beyaz Saray yetkilileri, eğer Yargıç Gee kabul ederse ailelerin ayrılmasının önüne geçileceğini iddia ettiler.

Fakat siyaset uzmanları Yargıç Gee’nin kararnameyi kabul etme ihtimalinin düşük olduğunu düşünüyorlar. Çocukların 20 günden fazla gözaltında tutulmasının “hoş gözükmeyeceği” gibi eleştiriler de ABD kamuoyunda giderek yükseliyor. Kararname reddedilirse ailelerin ayrılması sorunu hala devam edecek. Bunun yanında Başkan Trump “Sıfır Hoşgörü” politikasından vazgeçecek gibi gözükmüyor. Reddedilmesi ihtimalinde Trump’ın nasıl bir çözüm bulacağı ise ilerleyen günlerde belli olacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.