Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyayı dolaşan ırkçı yalan haber: İsveç’in domuz etsiz futbol turnuvası

Dünyanın en büyük amatör-genç futbol turnuvası, her sene Temmuz ayında İsveç’in Göteborg şehrinde düzenleniyor. Futbol turnuvası bu yıl, ırkçı bir nefret propagandasına sahne oldu. Organizasyonun önceden açıklanan menülerinde domuz eti bulunmaması ile başlayan polemik, ülkenin bazı radikal sağcı kesimleri tarafından manipüle edilerek, sosyal medya ve yazılı basın aracılığıyla, tüm dünyaya yayılan bir yalan habere dönüştü.
Irkçılar, göçmenleri hedef alan ithamlarında Hristiyan Avrupalılar olarak kendi geleneklerinden uzaklaştıklarını ve Müslümanların Avrupa toplumlarına entegre olamayacağını iddia ediyorlar. Haber Amerika’da liberal ve göçmen düşmanlığı ile bilinen Infowars haber sitesinde ve Cumhuriyetçi senatör Steve King tarafından da paylaşıldı.
Sweden-640x480
Organizatörler haberi yalanladı
Halbuki Gothia kupası adı verilen ve son 15 senedir dünyanın 80 ülkesinden binlerce sporcuyu ağırlayan organizasyonda, bugüne kadar hiç domuz eti sunulmamış. Organizatörler bunun nedenini domuz etinin beyaz ve diğer kırmızı etlere göre daha pahalı olması ile açıklıyor. Yani karar, iddia edildiği gibi dini nedenlerle verilmemiş. Hava yolu şirketleri veya global organizasyonlarda aynı nedenlerle yine kırmızı et olarak domuzu tercih etmiyor. Ayrıca da turnuvaya sporcu veya izleyici olarak katılanlardan bu 15 sene içinde domuz eti eksikliği yüzünden tek bir şikayet dahi gelmemiş.
İsveç’te ırkçı kesim sosyal medyayı propaganda aracı olarak kullanıyor
Bu, İsveç’te radikal sağın yemek ile ilk imtihanı değil. Daha önce de bir otobüste yaşanan farklı bir vakada, domuz etli bir sandviç yiyen bir adamın Müslüman bir kadını rahatsız ettiği gerekçesiyle tutuklandığı yayılmış ve büyük tepki doğmuştu. Ancak polis yaptığı açıklamayla bu iddiayı çürütmüş ve olayı şu şekilde özetlemişti: “Zanlı, kadını tehdit ve takip etmiş, dinine küfür edip, zorla domuz eti yedirmeye çalışmıştır.”
Özellikle Türkiye’de ses getiren diğer dünyaca ünlü olayda ise, resmi olarak İsveç devletinin yönettiği bir Twitter hesabından, İkea’da da servis edilen ve “İsveç köftesi” olarak bilinen et yemeğinin aslında Türkiye’den ilham aldığının açıklanması üzerine, aynı çevreler bu tweet’i kendi kültürlerine hakaret olarak betimlemişlerdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.