Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiltere’deki bir hastanede verilen gereksiz ilaçlar, yüzlerce hastanın canına mâl oldu

İngiltere hükümetinin başlattığı soruşturma sonucunda, İngiltere’nin Portsmouth şehrindeki Gosport War Memorial Hastanesi’nde gereksiz ilaç verilmesi nedeniyle en az 650 hastanın öldüğü tespit edildi. Çarşamba günü yayınlanan soruşturma raporları İngiltere’de büyük yankı buldu.

Yapılan soruşturma, 1989-2000 yılları arasında Gosport War Memorial Hastanesi’ndeki yüksek ölüm oranlarının, doktorların ağrısı olmayan veya çok daha hafif ilaçlarla ağrıları kontrol edilebilecek hastalara yüksek dozlu ağrı kesiciler ve eroin vermesinden dolayı olduğunu ortaya çıkardı.

Picture    NICK SKINNER Gillian Mackensie who is seeking legal proceedings against gosport memorial hospital. Pix of Gillian at home and with her law books, pix of hospital and copy of her mother Gladys Richards (From small muzzy snapshot)

Soruşturma kurulunun raporunda, hastane yöneticilerinin hastanenin itibarını korumak amacıyla ölümle sonuçlanan tedavilerin kayıtlarını tutmadığı, gereksiz ve aşırı dozda ilaç kullanımı hakkında şikayetçi olan çalışan ve hasta yakınlarını ise bastırmaya çalıştığı da belirtiliyor.

Hastanenin uzun süreli çalışanı hemşire Pauline Spilka, bazı hastaların herhangi bir ağrısı olmadığının bilinmesine rağmen eroin ve ağrı kesiciye maruz bırakıldıklarına tanık olduğunu ve ölüm sebeplerinin verilen gereksiz ilaçlar olduğunu söyledi. Spilka, hastanenin baskılarına rağmen yaşananların geniş kitlelere bildirilememesinden dolayı büyük pişmanlık duyduğunu da ekledi.

Soruşturmada özellikle Jane Barton isimli bir doktorun ismi ön plana çıkıyor. Raporda, Barton’ın hastanede yatan hastalara aşırı dozda ağrı kesici ve eroin verme rutinini başlattığı ve çoğu ölümden bizzat sorumlu olduğu yazıyor. Raporun yayınlanmasından sonra Barton herhangi bir açıklama yapmadı.

İngiltere yargısının, raporlar ve ölen hasta yakınlarının isteği doğrultusunda Barton ve hastane yöneticileri hakkında hukuki işlem başlatıp başlatmayacağı ise henüz bilinmiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.