Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Japon memur, öğle yemeğine 3 dakika erken çıktığı için cezalandırıldı

Japonya’nın Kobe şehrindeki Su İşleri Müdürlüğü’nde çalışan 64 yaşındaki bir sivil memur, iş arkadaşlarının şikayeti üzerine öğle yemeğine üç dakika erken çıktığı için cezalandırıldı.

Müdürlükteki yöneticiler, kimliği açıklanmayan çalışanın “derin pişmanlık” yaratan davranışı nedeniyle bir televizyon yayınına bağlanarak ve kafalarını öne eğerek Japon halkından özür diledi.
Yöneticilerin bu tutumu, mesai/tatil sürelerinin planlanmasında zaten tartışmaların yaşandığı Japonya’da büyük bir tepkiyi de beraberinde getirdi. Japon vatandaşlar, sosyal medyada yöneticilerin tutumunun aşırı olduğunu, ceza olarak maaşından kesinti yaşayan çalışanın sadece üç dakika erken çıktığını ve bu fazla disiplinli tutumun yarattığı psikolojik tahribattan bahsetti.
2015 yılında, Japon vatandaşı 24 yaşındaki Matsuri Takahashi, Japon reklam devi Dentsu için ayda 100 saatten fazla çalışmak zorunda bırakılmış ve intihar etmişti. Ülkenin genelinde fazla mesai saatleri nedeniyle sıkıntı çeken vatandaşlar, Takahashi’nin ölümü ile kitlesel olarak uzun mesai saatlerini protesto etmişti.
Sosyal medyadaki tepkiler üzerine söz konusu çalışanın son 7 ayda 26 kere bu davranışı yaptığı ve bunu bir alışkanlık haline getirdiğini açıklayan memurluk, ikinci bir tepki ile karşılaştı.
Bahsedilen verilerin haftada sadece bir kereye denk geldiğini söyleyen vatandaşlar, “peki parlamentoda uyuyan milletvekillerine ne diyorsunuz”, “sigara içmeye çıkmayı nasıl değerlendireceksiniz” tarzı sorular ile tepkilerini yineledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.