Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

85 yaşındaki doktorun yargılanması, İspanya’da “çalınan bebekler” skandalını tekrar gündeme getirdi

Guardian’ın haberine göre, yaklaşık 50 yıl önce yeni doğmuş bir kız çocuğunu doğumdan sonra kaçırmakla suçlanan, 85 yaşındaki İspanyol doktor, bu hafta Madrid’de hakim karşısına çıkacak. 1960’lı yıllarda  İspanya’nın başkenti Madrid’de San Ramon kliniğinde jinekolog olarak çalışan Eduardo Vela, Inés Madrigal’ı biyolojik annesinden alarak 46 yaşındaki bir kadına verdiği iddia ediliyor. Dava İspanya’da uzun zamandır konuşulan “çalıntı bebekler” skandalını tekrar gündeme getirdi.

İspanya iç savaşının sona ermesinden kısa bir süre sonra başlayan ve diktatör Francisco Franco’nun 1975’te ölümünden sonra da devam eden yasadışı uygulamada binlerce ailenin yakalanmış olduğu düşünülüyor.

Bazı tahminlere göre, biyolojik annelerinden 300.000 kadar bebeğin alındığı ve Franco rejimini destekleyen diğer ailelerle yerleştirildiği öne sürülüyor. Hedeflenen kadınlar arasında bekar anneler, “dejenere” politik görüşe sahip olanlar ya da yoksul geçmişe sahip olanlar vardı.

Habere göre, Vela ile beraber klinikte çalışan bir rahibe ise, 5 yıl önce yargılanmaya başlamadan hayatını kaybetmişti. Eduardo Vela ise çocuk kaçırmak, yasadışı doğum belgesi hazırlamak, resmi belgelerde tahrifat suçlarından 10 yıldan fazla mahkumiyete çarptırılabilir.

49 yaşındaki Madrigal, annesinin 18 yaşına geldiğinde gerçeği anlattığını ve iki yıl önce 93 yaşında ölünceye kadar kızının kökeni hakkında daha fazla şey keşfetme çabalarını desteklediğini söyledi.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.