Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Giyilebilir kalp pili mucidi Dr. Canan Dağdeviren: “Başarımın sırrı yaşamayı ciddiye almak”

 

Haber: Kerimcan Malaz & Zeynep Arduç

Görüntü ve kurgu: Kerimcan Malaz

Giyilebilir Kalp Pili”nin mucidi Dr. Canan Dağdeviren Sabancı Üniversitesi’nin 2017-2018 eğitim yılı kapanış konferansında öğrencilere başarının sırlarını anlattı. 

 

Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği Bölümü, Sabancı Üniversitesi ve The University of Illinois’de öğrenim gören Dağdeviren Sabancı Üniversitesi mezunlarının diploma töreni öncesinde öğrencilere, kendisini ve giyilebilir kalp pilini nasıl keşfettiğini anlattı:

‘’Bilime olan merakım nedeniyle beş yaşındayken babam bana Madam Curie ile ilgili bir kitap hediye etti. Fakat ben kitabı okuduğumda onun yerine kocasına aşık oldum; Pierre Curie. Onunla birlikte Piezo elektriği keşfettim. Piezo elektrik malzemeleri, aktif elemanlar olarak kullanabiliyor ve bu aletler sayesinde enerji üretilebiliyor’’

Dağdeviren’e göre başarısının sırrı yaşamı ciddiye alması

Dağdeviren konuşması sonrasında Medyascope TV’ye yaptığı buluşun detaylarını şöyle anlattı: “Ben üç organda hazmın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Kalp, beyin ve mide. Beyinde bilgileri kalpte sevgiyi ve karında yemekleri sindirebilmek ortaya adil emeği meydana getiriyor. Ve adil emek de ayırt etmeksizin herkesin işine geliyor. Bu üç organ için de aletler yapan bir biliminsanı olarak bunu gündelik hayatta çok iyi tecrübe edebiliyoruz. Bu üç aletten biraz bahsetmek isterim. Yaptığımız aletlerden biri direk kalbin üzerine yapışabilen ve kalbin atış enerjisini elektrik enerjisine dönüştürebilen bir sistem. Bunu yapmamızın sebebi, mesela kalbinizin ritmi iyi değil ise kalp pili takmak zorundasınız. Fakat bu her 6 ya da 7 yılda bir değiştirilmek durumunda. Çünkü içindeki pil bitiyor. Fakat bizim yaptığımız sistemle Piezo elektrik dediğimiz bir olgunun üzerine kurulan sistemle kalbin mekanik enerjisini elektrik enerjisine dönüştürebilir kalp pilinin kendi kendini şarj etmesini sağlayabiliyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.