Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İttifak MHP’ye yaradı: Oyu azaldı ama koltuk sayısı arttı, 12 yeni ilde vekil çıkardı

MHP’nin yer aldığı Cumhur İttifakı, Anadolu Ajansı’nın verilerine göre oyların yüzde 53.65’ini aldı. 5 milyon 487 bin 195 seçmenin tercih ettiği MHP’nin oyu, toplam oyun yüzde 11.11’ini oluşturuyor. MHP, 7 Haziran 2015 seçimlerinde yüzde 16.3 almış, 1 Kasım 2015’te ise oyu yüzde 11.9’a düşmüştü. 1 Kasım’da aldığı 11.9’dan sonra bu seçimde İYİ Parti’nin varlığına rağmen 11.11 almış olması, MHP’nin AK Parti’ye gitmiş olan oylarını geri aldığı şeklinde yorumlandı.

1 Kasım’da 40 milletvekili çıkarmış olan MHP, istifalar sonrası mecliste 35 milletvekili ile temsil ediliyordu. Bu seçimde milletvekili sayısını 49’a yükselten MHP’nin milletvekillerinden yalnızca 5’i kadın.

2510130-728xauto

MHP’den 12 ilde yeni vekil

MHP, önceki seçimlerde vekil çıkaramadığı  Düzce, Eskişehir, Iğdır, Kırıkkale, Kütahya, Malatya, Ordu, Şanlıurfa, Sivas, Tokat, Yozgat ve Aksaray’da, ittifak sayesinde birer milletvekili çıkardı.

MHP’nin milletvekili sayıları Ankara’da 4’ten 5’e, Gaziantep’te 1’den 2’ye, Hatay’da 1’den 2’ye, Kayseri’de 1’den 2’ye, Konya’da 1’den 2’ye yükseldi. Bazı illerde düşüş de yaşayan MHP’nin milletvekili sayısı Antalya’da 2’den 1’e, Mersin’de 2’den 1’e,  Osmaniye’de 2’den 1’e düştü.

MHP, İstanbul’daki 7 milletvekili sayısını korudu. Bursa, Afyonkarahisar, Aydın, Erzurum, Kahramanmaraş, Kocaeli, Manisa, Sakarya, Samsun’da da milletvekili sayısını koruyan MHP, şu illerde milletvekili çıkaramadı: Adıyaman, Ağrı, Amasya, Ardahan, Artvin, Bilecik, Bartın, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kilis, Kırklareli, Kırşehir, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Rize, Siirt, Sinop, Şırnak, Tekirdağ, Trabzon, Tunceli, Uşak, Van, Yalova, Zonguldak, Balıkesir, Denizli, Isparta, Muğla.

mhp_slider

 

Büyükşehirlerde 36 vekil

Daha önce büyükşehirlerde 36 milletvekili olan MHP, bu sayıyı korudu. Ankara’da 5, İstanbul’da 7 milletvekili olan MHP, İzmir’de 1 Kasım’da olduğu gibi 2 milletvekili çıkardı. Adana’daki vekil sayısı ise 3’ten 2’ye düşen MHP, diğer büyükşehirlerden Gaziantep, Konya, Kayseri, Bursa ve Mersin’den 2’şer; Trabzon, Ordu, Samsun, Erzurum, Kahramanmaraş, Malatya, Sakarya, Kocaeli’nden 1’er milletvekili çıkardı..

Bahçeli’nin memleketi Osmaniye 1 vekil kaybetti

Devlet Bahçeli’nin memleketi olan Osmaniye’de MHP, 1 Kasım’da olduğu gibi AK Parti’den sonra ikinci oldu ve bir milletvekilini kaybederek, 2 milletvekili çıkarabildi.

Abdullah Ağar meclise giremedi

MHP, çekirdek yönetim kadrosundaki bazı isimleri de meclise taşıyamadı. MHP Genel Başkan Yardımcısı Emin Haluk Ayhan Denizli’den, Genel Başkan Yardımcısı Deniz Depboylu da Aydın’dan milletvekili seçilemedi. Ankara Milletvekili adayı, güvenlik uzmanı Abdullah Ağar da seçilmeyen isimlerden biri oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.