Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Seçime kadar adaylar arasında Twitter kullanımında Akşener birinci, Erdoğan sonuncuydu

Erken seçim kararının açıklanmasının ardından Cumhurbaşkanı adayları arasında en çok Twitter mesajı yayınlayan isim Meral Akşener oldu. Twitter’ı en az kullanan isim ise seçimin galibi olan Recep Tayyip Erdoğan oldu. Erdoğan az Tweet atmasına rağmen etkileşimde lider oldu.

#DemirtaşTwitterMitingi,

#VakitTamam,

#YüzünüGüneşeDön,

#VakitTürkiyeVakti…

Siyasi partiler sosyal medyanın gücünü işte bu etiketlerle kullandı. Parti propagandalarını sosyal medya üzerinden yürüten siyasi parti liderleri bu erken seçim sürecinde nasıl bir yol izlediler, etkileşim oranları nasıl değişiklik gösterdi, grup toplantılarında nasıl bir siyasi dil kullandılar?

59 milyon seçmenin oy kullandığı 24 Haziran seçimlerini geride kaldı. 18 Nisan’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tarih vermesiyle başlayan erken seçim döneminde siyasi liderler son saatlere kadar sosyal medya kampanyalarına devam ettiler. Sosyal medya özellikle Twitter siyasi liderlerin en yaygın olarak kullandığı mecra. Peki 18 Nisan-21 Haziran arası dönemde siyasiler Twitter’ı nasıl kullandılar, etkileşim oranları, takipçi sayıları ne oranda değişti?

Siyasi liderlerin sosyal medya analizi

Meral Akşener (meral_aksener)

new-piktochart_31133998 (3) İlk defa seçimlere giren İYİ Parti’nin Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener siyasi liderler arasında Twitter’ı en interaktif şekilde kullanan kullanıcı oldu. 24 Nisan- 21 Haziran erken seçim döneminde toplam 617 Tweet atan Akşener en fazla Tweet’i 30 Mayıs’ta attı. #MilletimizleSözleşme hashtag’i ile bir günde 112 Tweet atan Akşener bu Tweetlerinde seçim vaatleri anlattı. Akşener’in her Tweet başına etkileşim sayıları ise yorum 237, Retweet 1335, beğeni 6623 oldu.

Muharrem İnce (@vekilince)

kk

Muharrem İnce 4 Mayıs 2018’de Cumhuriyet Halk Partisi’nden adaylığını açıklamıştı. Açıkladığı gün 3,75 milyon olan takipçisi, 21 Haziran itibariyle 4,36 milyona çıktı. 18 Nisan’dan itibaren 384 Tweet atan İnce, ortalama Tweet başına 808 yorum, 4,494 Retweet ve 31.910 beğenilme aldı. İnce, sosyal medya hesabından genellikle miting haberlerini, videolarını ve sosyal medya hesaplarını paylaştı. İnteraktif bir şekilde Twitter kullanan İnce, siyasi liderler arasında Meral Akşener’den sonra en aktif kullanıcı olarak göze çarptı. İnce’nin en fazla etkileşim alan Tweet’i Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın söylemine karşı attığı “Vakit TAMAM!” Tweet’i oldu.

Selahattin Demirtaş (@hdpdemirtas)

sd

Halkların Demokratik Partisi Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş, 4 Kasım 2016 yılından beri tutuklu. Demirtaş, Türkiye tarihinin ilk cezaevinden Cumhurbaşkanı adayı olan kişi olarak kayıtlara geçti. Demirtaş’ın cezaevinde olmasına rağmen danışmanları aracılığı ile attığı Tweetler sosyal medyada ilgi odağı oldu. 24 Nisan’dan bu yana 298 Tweet atarak Muharrem İnce’den sonra sosyal medyayı en aktif kullanan siyasetçi oldu. Attığı her Tweet başına ortalama 234 yorum gelirken, ortalama Retweet sayısı 2.853, Tweet başına beğeni sayısı ise 11.550 oldu. Demirtaş, Mayıs 2018 itibariyle 1.58 milyon olan takipçisini seçim sürecinde 1.68 milyona çıkardı. Sosyal medyada #DemirtaşKetılSohbeti, #DemirtaşTwitterMitingi gibi sosyal etkinlikler düzenleyen Demirtaş seçim vaatlerini de Twitter Flood’u yaparak seçmenlerine ulaştırdı.

Recep Tayyip Erdoğan (RT_Erdogan)

 rtRecep Tayyip Erdoğan 24 Nisan erken seçim kararından 21 Haziran’a kadar toplam 212 Tweet atarak sosyal medyayı en az aktif kullanan siyasi lider olmuştur. Twitter’ı diğer partilere oranla daha az kullanmasına karşın etkileşim oranları düşük olmadı. Erdoğan’ın, Nisan 2018’de 12.9 milyon olan takipçi sayısı 21 Haziran itibariyle 13.1 milyona ulaştı. Bu oranla da siyasiler arasında en fazla takipçiye sahip kişi de Erdoğan oldu. Recep Tayyip Erdoğan ortalama her Tweet başına 805 yorum, 4,942 Retweet ve 20.617 Beğeni aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Twitter hesabından gittiği toplantılardan fotoğraflar ve bilgiler vermeyi tercih etti.

 Muhalefetin grup toplantılarında ortak dili: Demokrasi

Siyasi Partilerin 24 Nisan ve 8 Mayıs tarihlerinde yaptıkları meclis grup konuşmalarındaki siyasi dili de analiz ettik. Tüm siyasi partilerin gündemi tabii ki: Erken Seçim oldu. Muhalefet partilerinden HDP ve CHP’nin grup toplantılarının ana konusu Türkiye’nin sorunlarıydı. Buna bağlı olarak iki partinin de ortak telaffuz ettikleri kelime “Demokrasi” oldu.

 

Word Art (2)

Recep Tayyip Erdoğan

Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan ve 8 Mayıs’ta yaptığı meclis grup konuşmalarında en sık tekrar ettiği kelimeler “Millet, Ak Parti, Biz, Erken Seçim, İnşallah.” Genelde muhalefet partilere seslenen Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu’na dokuz kere “Bay Kemal” diye seslenirken, şu an ittifak içinde bulunduğu partinin lideri Devlet Bahçeli’ye ise üç kere “Sayın Bahçeli” ifadesiyle seslendi.

24nisanAKP1

 

8mayısAKP1

Ekran Resmi 2018-06-23 06.27.43

 

Kemal Kılıçdaroğlu

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 24 Nisan grup toplantısında en sık kullandığı kelime “Muhtar” iken, 8 Mayıs’ta “Türkiye” olmuştu. 4 Mayıs’ta Muharrem İnce’nin adaylığının açıklanmasından sonra yapılan 8 Mayıs Grup toplantısında öne çıkan diğer kelimeler ise; Muharrem İnce (26), Cumhurbaşkanı (26), Aday (6) oldu.

chp24nisan1

8mayısCHP1

Word Art (3)

 

Pervin Buldan ve Sezai Temelli

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve Sezai Temelli’nin gerçekleştirdikleri iki ayrı grup toplantısında ortak çıkan kelime, Haziran ve Seçim oldu. Türkiye’nin sorunlarını da dile getirilen grup toplantısında öne çıkan kelimeler: OHAL, İhraç, KHK, Sömürü, Mücadele idi. HDP Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş’ın içerde olmasından dolayı Pervin Buldan’ın 8 Mayıs’ta gerçekleştirdiği grup toplantısında en fazla tekrar eden kelimler arasında “Demirtaş” (15) vardı.

24NisanHDP1

8mayısHDP1

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.