Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suudi Arabistan’da kadınlar artık sürücü koltuğunda

Yayına Hazırlayan: Arda Yurtçu

Suudi kadınlar 30 yıldır süren mücadeleleri sonucu 24 Haziran Pazar günü ilk kez sürücü koltuğuna geçtiler. İçişleri bakanlığının verilerine göre daha önceden başvurmuş 2000’e yakın Suudi kadın Pazar günü itibariyle ehliyete sahip oldu. 120 bini aşkın kadın da ehliyet almak için başvuruda bulundu.

Yasağın kalktığı saat olan 21’den sonra Riyad ve Cidde’de tam anlamıyla bir şenlik havası hakim oldu. Ehliyete sahip olduktan sonra sürücü olarak resmi bir işe başlayan ilk kadınlardan biri olan Fadya Basma “Mükemmel bir gün. Yasağın kalkması birçok şeyi değiştirecek. Suudi Arabistan hiçbir zaman eskisi gibi olmayacak” dedi.

suudi

Araba kullanma yasağının kalktığı son ülke olan Suudi Arabistan’da birçok insan hakları aktivisti görüşleri sebebiyle hapishanede tutuluyor. Uluslararası Af Örgütü’ne göre hapishanede tutulan en az sekiz kadın hakları aktivisti fikirleri yüznden lerleyen günlerde “devlete ihanet etme” suçundan dolayı mahkemede yargılanacak. Af Örgütü Suudi Arabistan’ın hâlâ kadın hakları konusunda çok geride olduğunu ve kadınları erkek egemenliğine mahkum bırakan yasaların reform ile değiştirilmesi gerektiğini savunuyor.

Ülkenin ataerkil yasaları kadınların özgürce evlenme, çalışma ve seyahat etme haklarını tanımıyor. Suudi yasaları Sünni İslam’ın tutucu bir yorumu olan Vahhabilik inancının esaslarını temel alıyor. Dinin esaslarına uyulmasını zorunlu tutan ve diğer mezheplere karşı sert bir tavır alan Vahhabilik inancı cinsiyet ayrımcılığına sebebiyet veren kurallara sahip olması ile biliniyor. Suudi yasalarına göre kadınlar belirli kıyafet yönetmeliklerine bağlı tutulmak zorunda. Ayrıca kadınlar seyahat etmek, çalışmak ve sağlık hizmetlerinden yararlanmak istedikleri takdirde bir erkek tarafından eşlik edilmek veya yazılı bir belge almak zorunda.

suudi sürücüler
Suudi kadınlar devlet tarafından organize edilmiş sürüş güvenliği eğitiminde

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.