Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tabanı HDP’ye sahip çıktı

24 Haziran seçimlerinde alacağı oy oranı en çok merak edilen partilerden biri Halkların Demokratik Partisi’ydi. Bunun en önemli nedeni ise HDP’nin yüzde 10 barajını geçememesi halinde, meclise giremeyen milletvekili sayısı kadar, Adalet ve Klakınma Partisi’nin vekil sayısını arttıracak olmasıydı. Şuan itibariyle sandıkların yüzde 99.64′ ü açıldı ve Halkların Demokratik Partisi yüzde 11.7’luk oy oranıyla barajı aşmış görünüyor. Cumhurbaşkanı adayı Selaattin Demirtaş ise yüzde 8.4 oy alarak en yüksek oy alan 3. aday oldu. Şuanki tabloyla HDP’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 67 sandalyesi bulunuyor.

İstanbul ve İzmir’de vekil sayısı arttı

HDP 1 Kasım’da İstanbul’dan 7 vekil çıkarırken 24 Haziran’da bu sayıyı 12′ ye çıkardı. İzmir, Adana ve Mersin’de de vekil sayısı 1’den 2 ‘ye çıktı.Ankara’da ise daha önce 1 olan vekil sayısını bu seçimde de korudu.

1 Kasım’da vekili olmayan üç yeni il

HDP 1 Kasım’da vekil çıkarmadığı Antalya, Hatay ve Kocaeli’den 1’er vekil çıkarmayı başardı.

Muş’da oy oranı 6 puan gerileyen HDP’nin, buna rağmen milletvekili sayısı 2’den 3’e çıktı. Benzer bir durum Batman için de geçerli. Batman’da oy oranını düşüren HDP, vekil sayısını bir arttırarak 4 yaptı. Şanlıurfa’da ise oy oranında bir değişkenlik olmazken vekil sayısı 3’den 4’e çıktı.

hdp foto 1

HDP Diyarbakır’da altı puan kaybetti

HDP’nin bölgede 1 Kasım seçimleriyle kıyaslandığında oy oranının gerilediği iller bulunuyor. Bunlardan en önemlisi kuşkusuz Diyarbakır. Diyarbakır’da 1 Kasım’da yüzde 71.32 olan oy oranı 24 Haziran’da yüzde 65.66’ya geriledi. HDP, Siirt’te yüzde 57.18 ‘den yüzde 51.16’ya, Mardin’de yüzde 67.02′ den yüzde 59.38’e, Iğdır’da yüzde 51.72’den yüzde 44.3’ e geriledi. HDP’nin oy oranlarını düşürdüğü bu illerde meclise giren vekil sayılarında bir değişiklik yaşanmadı.

Bölgede beş ilde milletvekili sayısı ve oy oranları düştü

HDP, Hakkari ve Şırnak’ta yüzde 10’luk gerilemeyle birer milletvekili eksildi. Bitlis ve Van’da ise yüzde 5 ve üzeri gerileme sonucu birer milletvekili kaybetti. Daha önce 1 milletvekili bulunan Adıyaman’da ise bu seçimde vekil çıkaramadı.

Ahmet Şık ve Barış Atay mecliste

Gazeteci Ahmet Şık İstanbul’dan, oyuncu Barış Atay Hatay’dan, Ömer Faruk Gergerlioğlu Kocaeli’nden meclise girdi. Pervin Buldan, Mithat Sancar, Filiz Kerestecioğlu, Garo Paylan, Ayhan Bilgen, Hüda Kaya ve Meral Danış Beştaş gibi isimler ise bir kez daha mecliste. Ankara’dan aday gösterilen ve Yüksel Caddesi eylemlerinin simgesi olan Veli Saçılık ise meclise giremedi.

ahmet şık foto

Meclise giren HDP milletvekilllerinin tam listesi:

Adana
Tulay Hatımoğulları Oruç
Kemal Peköz

Ağrı
Berdan Öztürk
Dilan Dirayet Taşdemir

Abdullah Koç

Ankara
Filiz Kerestecioğlu

Antalya
Kemal Bülbül

Bingöl
Erdal Aydemir

Bitlis
Mahmut Celadet Gaydalı

Diyarbakır
Adnan Selçuk Mızraklı
Salihe Aydeniz
İmam Taşçıer
Remziye Tosun
Hişyar Özsoy
Semra Güzel
Garo Paylan
Dersim Dağ
Musa Farisoğulları

Antep
Mahmut Toğrul

Hakkari
Leyla Güven
Sait Dede

Hatay
Barış Atay Mengüllüoğlu

Mersin
Fatma Kurtulan
Rıdvan Turan

İstanbul
Pervin Buldan
Musa Piroğlu
Erkan Baş
Erol Katırcıoğlu
Ahmet Şık

Oya Ersoy
Hüda Kaya
Zeynel Özen
Dilşat Canbaz Kaya
Hakkı Saruhan Oluç
Ali Kenanoğlu
Züleyha Gülüm

İzmir
Serpil Kemalbay Pekgözegü
Murat Çepni

Kars
Ayhan Bilgen

Kocaeli
Ömer Faruk Gergerlioğlu

Mardin
Mithat Sancar
Pero Dundar
Tuma Çelik
Ebru Günay

Muş
Gülistan Kılıç Koçyiğit
Mensur Işık
Sevin Coşkun

Siirt
Meral Danış Beştaş
Sıdık Taş
Dersim
Alican Önlü

Urfa
Nimetullah Erdoğmuş
Ayşe Sürücü
Nusrettin Maçin
Ömer Öcalan

Van
Sezai Temelli

Bedia Özgökçe Ertan
Murat Sarısaç
Muazzez Orhan
Tayip Temel

Batman
Feleknas Uca
Necdet İpekyüz
Ayşe Acar Başaran
Mehmet Rüştü Tiryaki

Şırnak
Hasan Özgüneş
Nuran İmir
Hüseyin Kaçmaz
Iğdır
Habip Eksik

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.