Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD, 4 Kasım’a kadar İran’dan petrol ithalatını sıfırlamasını istediği Türkiye’ye alternatif kaynak bulacak

ABD, 4 Kasım’a kadar İran’dan her tür petrol ithalatını durdurmaları için müttefiklerini yakın markaja alıyor. Amerikan yönetimi, Türkiye, Çin ve Hindistan’dan da, İran’a alternatif tedarikçiler bulmalarını istiyor.

Bloomberg’in haberine göre, Dışişleri Bakanlığı’nın ismi açıklanmamak kaydıyla medyaya bilgi veren yetkilisi Beyaz Saray’ın 4 Kasım’a kadar İran’dan petrol alımını durdurmasını istediği müttefiklerinin, süre uzatımı ya da muafiyet taleplerini kabul etmeye niyeti olmadığını da bildirmiş.

Haber üzerine petrol fiyatları New York borsasında %2,5 oranında artarken, Batı Texas türü ham petrolün varil başına fiyatı 70 dolara, Brent petrolünki de 76 dolara tırmandı.

ABD Mayıs ayında İran ile olan nükleer anlaşmadan çekildiğini açıklamış, ardından da İran ile ticaret yapmaya devam edecek ülkeleri yaptırım kapsamına almakla tehdit etmişti.

Söz konusu yetkili, ABD’nin Türkiye, Hindistan ve Çin yönetimleri ile İran dışında kaynaklar bulmaları konusunda görüşmeler yapacağını da söylemiş; amacın İran’dan petrol ithalatını kestiklerinde bu ülkelerin “olumsuz etkilenmemelerini sağlamak” olduğunu belirtmiş.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre, Türkiye’nin ham petrol ithalatında komşu ülke İran’ın payı, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 50,3’e yükselmişti.

Türkiye yılın ilk çeyreğinde en çok yarısı İran’dan kalanı da Kuveyt, Suudi Arabistan, Irak ve Rusya’dan olmak üzere 5 milyon tona yakın petrol ithal etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.