Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) epilepsi hastalığını tedavi edebilecek, marihuanadan elde edilmiş bir ilacı ilk kez onayladı

Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) epilepsi hastalığının nadir görülen ama ağır seyreden iki türü için geliştirilen bir ilacı onayladı. Epidiolex denilen ve içinde marihuanadan elde edilmiş bazı maddeler bulunan ilaç epilepsinin Lennox-Gastaut ve Dravet sendromları için üretildi. Bu FDA’nın marihuanadan elde ettiği ilk ilaç olmakla birlikte aynı birimin Dravet sendromlular için de onayladığı ilk ilaç olma özelliklerini taşıyor.

Epidiolex’in içerisinde marihuanadan elde edilmiş bir madde bulunmakta. Ancak uzmanlar bunun insanlar da psikolojik etki uyandıran bir madde olmadığını belirtiyor. FDA yöneticilerinden Scott Gottlieb da marihuanadan geliştirilebilecek ilaçların çok önemli tedavilerde kullanılabileceğini ifade ediyor. Bu doğrultuda FDA’nın adımlar attığını ve bundan sonra da marihuananın tıbbi tedavilerde kullanılması ile ilgili çalışmaların FDA tarafından destekleneceğinin altını çizdi.

Ancak yapılan deneylerde Epidiolex’in yan etkileri de ortaya çıkmış durumda. Buna göre, uykulu bir hâl, güçsüzlük, yorgunluk, iştah kaybı, uyku düzeninde bozukluk, uyku düzensizliği vd. olarak görülüyor. Ayrıca tüm diğer epilepsi ilaçları gibi, Epidiolex’in de intiharla ilgili düşünceler yaratma, panik atak, depresyen ve agresifliğe neden olması da söz konusu. Bundan ötürü uzmanlar ilacın kullanımında tıbbi bir rehberin olmasının öneminin altını çiziyorlar.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.