Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da kasaplar ‘vegan şiddetine karşı’ polis koruması talep etti

Fransa’da son zamanlarda sıklıkla militan vegan ve türcülük karşıtlarının hedefi olan kasap ve şarküteriler, İçişleri Bakanı Gerard Collomb’a gönderdikleri mektupla polis koruması talep etti.

Fransa Kasap, Şarküteri ve Restoran İşletmeciliği Konfederasyonu (CFBCT) Başkanı Jean-François Guilhard imzalı mektupta “Maddi manevi ve sözlü şiddetin sona erdirilmesi için hükümetin tüm kurumlarının yardım ve desteğine ihtiyaç duyuyoruz” ifadeleri yer aldı. Et satışı yapan işletmelere yönelik şiddet eylemlerinin kınandığı mektupta, söz konusu eylemler için ‘terörizm’ ifadesi kullanılıyor.

Geçtiğimiz nisan ayında Fransa’nın kuzeyindeki yedi kasap dükkanına kan görünümlü kırmızı boyalarla saldırılar yapılmış, bazı dükkanların camları kırılmış, duvarlarına “Türcülüğe hayır” sloganları yazılmıştı. Lille Belediye Başkanı Martine Aubry, zarar gören dükkanların onarım masrafının karşılanacağını açıklamıştı. (Türcülük, Oxford Sözlüğü’ne göre “insan türünün üstünlüğü varsayımına dayanarak belli hayvan türlerinin sömürülmesi ya da ayrımcılığa uğratılması” olarak tanımlanıyor. Veganlar bu tanımı hayvanların; ev kedisi, akvaryum balığı, çiftlik hayvanı, süs tavşanı vb. olarak ayrılarak, belli koşullarda hayvanların tüketilmesinin meşrulaştırılmasını eleştirmek için kullanıyor.)

Mart sonunda ise, cihatçıların Fransa’nın güneyindeki Trebes kasabasındaki bir süpermarkete düzenlediği saldırıda ölen kasapla ilgili aşağılayıcı bir paylaşımda bulunan vegan kişi, terörü övmekten yedi ay hapis cezasına mahkum edilmiş, hükmün açıklanması geri bırakılmıştı.

Kullanıcı, yaptığı paylaşımda “Bir katilin bir terörist tarafından öldürülmesi sizi dehşete mi düşürdü? Hah! Beni değil, (katile) zerre şefkat duymuyorum, adalet yerini buldu!” ifadelerini kullanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.