Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadınlar için dünyanın en tehlikeli ülkeleri açıklandı: Hindistan liste başı, ABD ilk 10’da

Hindistan kadınlar için dünyanın en tehlikeli ülkesi. Yeni yayımlanan bir araştırmaya göre cinsel taciz, köleliğe zorlanma risklerinden ötürü, kadınlar için, tehlike arz eden ülkelerin başında geliyor.

Savaş ve terör ile harap olmuş Afganistan, Somali ve Suriye ise sırasıyla Hindistan’ı takip ediyor.

The Thomson Reuters Vakıfı’nın, BM’ye üye 193 ülkede 550 kadın konuları uzmanı ile yürütülen çalışmasının sonucuna göre ise listeye katılan tek batılı ülke Amerika. Feminist  #metoo hareketi, cinsel şiddet ortamını ifşa etmesiyle ülkede gerçek bir değişimin yolunu açtı. Sosyal medya üzerinden onbinlerce kadının katılımı, bu ülkede de cinsel saldırı ve tacize karşı ne kadar savunmasız kalındığını ortaya koydu. İlk defa 2011’de yapılan araştırmanın seri suçluları ise Afganistan, Kongo, Pakistan, Hindistan ve Somali.

Araştırmanın ana temaları sağlık, ekonomik özgürlük, namus cinayetleri, cinsel şiddet, cinsel olmayan şiddet ve insan kaçakçılığı.
Resim1
1. Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olan Hindistan’da kültürel ve etik değişim geriden geliyor. Beş sene önce bir genç kızın bir Delhi otobüsünde tecavüz edildikten sonra öldürülmesinin ardından başlayan protestolar ve değişim çağrıları cevabını politik hareketlerde bulamamış. Tüm dünyada yankılanan olay, toplumsal bir soruna işaret ediyor. Tecavüz vakaları Hindistan’da her saatte dört kere tekrarlanıyor ve 2007’den itibaren kadına karşı işlenen suçlar %83 artmış.

Ayrıca, cinsel kölelik, insan kaçakçılığı hususlarında da kadınlar için en tehlikeli ülke.

2. Afganistan: Taliban’ın devrilmesinin üzerinden geçen 17 senede kadın problemleri ehemmiyetini koruyor. Üç konuda zirvedeler: ekonomik kölelik, cinsel olmayan şiddet ve sağlık kurumlarına erişimsizlik. Afganistan Kadın Gelişimi Merkezi, başlıca sorunları ise şöyle sıralıyor: yoksulluk, aile içi şiddet, okuma yazma bilmeme.
3. Suriye: yedi senelik savaştan sonra kara listede üçüncü sırada. Savaş, kadınların sağlık hizmetlerine erişimini imkansıza yakın kılarken, ülkede şeriatçı grupların yükselişi kadına karşı şiddet ve aile içi şiddet vakalarını arttırmış. Women Now For Development isimli sivil toplum örgütü kadınların ülkede geldiği durumu şöyle anlatıyor: “emniyet güçleri tarafından cinsel tacize uğramak normalleştirildi. Aile içi şiddet ve çocuk evlilikleri arttı ve her sene daha çok kadın doğumlarda ölüyor. Yaşanan trajedilerin sonu halen gözükmüyor.”

4. Somali’de 20 senedir devam eden sivil savaş sonrasında yerleşen şiddet ve yolsuzluk kültürü, adalet sisteminin çökmesine ve kurumların kaybolması yol açmış. Bunun sonucunda şiddete ve haksızlığa uğrayan kadınların haklarını arayabilecekleri tüm kapılar kapalı. 

5. Dünyanın en zengin ülkelerinden sayılan Suudi Arabistan’ın listede yer almasının sebebi ülke içi karışıklıklar değil kadın-erkek eşitsizliği. Hayatlarını paylaştıkları kocalarının, babalarının, erkek kardeşlerinin hükmünde yaşıyor ve her aktivitelerini erkek denetiminde gerçekleştiriyorlar. Geçen hafta kadınların araba kullanma yasağının kalkması ise kadın hakları savunucularının tatmin etmiyor.

6. Pakistan; töre ve namus cinayetleri ülkede halen güncelliğini koruyor.

10. ABD:  Tek batılı ülke olarak özel yerini binlerce kadının ünlü prodüktör Harvey Weinstein’ın ifşa edilmesinden sonra kendi cinsel taciz hikayelerini anlatmasına borçlu. ABD’nin listede ki yeri, savaş ve çatışmaların olmadığı, hukuk zemininde kadın ve erkeğin eşit olduğu ülkelerde de yerleşmiş bir kadın istismarı olabileceğini gösteriyor.

Listenin üstelerinde yerel alan diğer ülkeler Kongo, Yemen ve Nijerya. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.