Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Londra’da yasaklanacağı söylenen UBER, lisansını geri almayı başardı

Türkiye’de uzun süre tartışılan, alternatif taksi hizmeti veren UBER uygulaması, Londra’da da gündemde. Geçtiğimiz yılın Eylül ayında Londra’da lisansının yenilenmemesine karar verilen ve kararı temyize götüren UBER, hukuki mücadeleyi şimdilik kazanmış görünüyor.

uber-london

Müşteri güvenliğine dair endişeler ve kurumsal sorumluluk eksikliği nedeniyle “yerinde ve uygun” bir uygulama olmadığına karar verilen Uber’e, Londra’da çalışmaya devam edebilmesi için gerekli hizmet lisansının 15 aylığına verilmesine karar verildi. Uber avukatları, mahkemeyi uygulamanın değiştiğine ve artık çok daha güvenli olduğuna ikna etti. Bu süre boyunca denetime tabi tutulacak olan Uber, İngiltere’nin toplum taşıma birimine (Transport for London/TfL) mahkeme masrafları için 425 bin pound ödeyecek.

İstanbul’da olduğu gibi, Londra’da da taksiciler Uber’in varlığından rahatsız. Şehirdeki 23 bin taksinin yarısına sahip olan Lisanslı Taksi Şoförleri Birliği’nin (Licensed Taxi Drivers’ Association) genel sekreteri Steve McNamara, UBER’in daha iyi bir imaj yaratma çabasına inanmadıklarını söylüyor. UBER’e karşı olan taksicilere göre UBER, araçlarla ilgili taksilerle aynı mecburiyetlere tabi tutulmuyor ve şoförler taksicilerin girmek durumunda olduğu sınava girmiyor. Bu sayede Uber ücretlerini daha düşük tutabiliyor. Londra’da Uber, taksilerden neredeyse yüzde 30 daha ucuz. Fakat İngiltere’deki Uber tartışmalarında asıl öne çıkan konu haksız rekabetten ziyade müşteri güvenliği.

Londra'daki Lisanslı Taksi Şoförleri Birliği’nin "Uber'iniz ne kadar güvenli?" yazılı tabelası
Londra’daki Lisanslı Taksi Şoförleri Birliği’nin “Uber’iniz ne kadar güvenli?” yazılı tabelası

Türkiye’de Uber yasağı ne durumda?

Uber’le ilgili tartışmalar sonrası, uygulamanın Türkiye’de yasaklanacağı söylenmişti. Bazı Uber sürücülerinin D2 yetki belgesine sahip firmalara kayıt yaptırdığı ve kontrollerde bu belgeyi sunduğu için, D2 taşıma belgesini Uber gibi internet uygulamalarına kullandıranlara ceza geldi ve karar Mayıs ayının sonunda Resmi Gazete’de yayınlandı. Daha sonra, Ulaştırma Koordinasyon Merkezi (UKOME), İBB tarafından turizm acentelerine verilen ancak acentelerin UBER’e kiraya verdiği iddia edilen Turizm Servis Aracı Güzergah İzin Belgesi’yle ilgili yaptırımlar getirdi. Fakat geçtiğimiz günlerde verilen bir mahkeme kararı, Uber konusunda yine kafaları karıştırdı. Habertürk’ün haberine göre, Turizm Servis Aracı Güzergâh İzin Belgesi kullanarak UBER taşımacılığı yapan bir kişinin izin belgesi iptal edilip 6 ay süreyle ticari faaliyetten men edilmesine kararı yargıya taşındı. İBB’ye karşı açılan davada, İBB’nin verdiği Turizm Taşıma Belgesi iptalinin yürütmesi durduruldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.