Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Emek Haberleri (16): Açlık sınırında yeni rakamlar, maden işçilerinin eylemi, mevsimlik işçilerin grevi

Asgari ücret, açlık sınırının altında kaldı

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-iş), Haziran ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre dört kişilik ailenin açlık sınırı 1.714 TL, yoksulluk sınırı ise 5.584 TL’ye yükseldi. Bekar bir çalışanın aylık yaşam maliyeti ise en az 2.121,66 TL.

Araştırmada, yaşanan ekonomik büyümenin asgari ücretlinin refahını arttırmadığı vurgulanarak şöyle denildi:
“Seçim döneminde sıklıkla tartışılan konuların başında genel olarak iktisaden dar ve sabit
gelirli kesimlerin içinde bulunduğu geçim şartları yer aldı. Asgari ücret ile emekli
maaşlarının yetersizliği, özellikle “açlık ve yoksulluk” verileri üzerinden kıyaslama yapılarak
açıklandı. Bekar bir işçinin net 1.603 TL/Ay tutarındaki ücreti dikkate alındığında, işçinin
sadece kendisi için yapması gereken 2.122 TL tutarındaki harcama gereği, ücretli
çalışanların geçim koşullarının olumsuzluğu ortaya koydu. Ekonomide sağlanan ekonomik
büyümenin, örneğin asgari ücretlinin refahını artırmadığı da dikkate alındığında, sağlanan
ekonomik büyümenin “kapsayıcı” olmadığının ve geniş kesimlerin refah artışına yol
açmadığı yorumlarına neden oldu. Elde edilen gelir ile yapılması gereken harcama arasındaki fark asgari ücret alan bir işçi açısından aylık net 519 TL’ye ulaştı. Bir başka ifadeyle, asgari ücretli bir işçinin eline geçen
gelir sadece 22 günlük harcamayı karşılamaya yetmektedir. Asgari ücret, dört kişilik bir
ailenin “açlık sınırı” tutarı için bile yetersizdir.
Geçen yılın aynı ayında gıda harcaması için aylık 1.508 TL bütçe ayırması gereken bir
çalışan, aradan geçen bir yılın sonunda 1.714 TL harcamak durumundadır. Yapılması
gereken toplam harcama dikkate alındığında son bir yılda 671 TL aile bütçesine yeni yük
olarak gelmiştir”.

Ücretlerini alamayan maden işçileri kendilerini ocağa kapattı

Bartın’ın Amasra ilçesinde Hattat Holding’e ait DENFA maden işletmesinde, maden ocağının galeri açma işinde çalışan 70 madenci maaşlarını alamadıkları, SGK primlerinin yatırılmadığı için ocaktan çıkmama kararı aldı.
İşçiler kendilerini ocağa kapatmadan önce, basın açıklaması yaptı. Ocak önünde yapılan açıklamada; ”Biz Gömü köyü HEMA kuyuları yeraltı maden çıkarma işini yapan DENFA şirketinin çalışanlarıyız. Çok tehlikeli sınıfta sayılan yeraltına madenlerinde çalışan işçiler olarak işimizi eksiksiz yerine getirmemize rağmen, ücretlerimizi alamıyoruz. Bizler çalışanın hakkı alın teri kurumadan verilmesi gereken bir dinin mensupları olarak, ailelerimizin rızkını çıkarmak için her gün ölümle burun buruna çalışırken, hak ettiğimiz ücretlerin ödenmesini tüm haklarımızın verilmesini istiyoruz. Şimdi çalışmaya hazır olduğumuz halde, ücretlerimizi alamadığımızdan ötürü işi görmekten kaçınma hakkımız olmasına rağmen, iş akitlerimizin sonlandırıldığına dair bir bilgi aldık. Biz bir yere gitmiyoruz. Tüm kamuoyunun yanımızda olmasını istiyoruz” denildi.

Mevsimlik tarım işçileri greve çıkıyor
İzmir/Torbalı’da çalışan mevsimlik tarım işçileri 30 Haziran’da greve gitme kararı aldı. Türkiyeli ve Suriyeli işçiler, iş bırakma kararını beraber aldılar.

İşçiler, aldıkları ücretin en az asgari ücret seviyesine çıkarılmasını talep ediyor.
Mevsimlik tarım işçileri; “Tüm Tarım Çalışanlarının Dikkatine. 30 Haziran günü işe çıkmıyoruz. Yevmiyelerin zammı hepimizin yararınadır. En az asgari ücret talebimizdir” yazan broşürleri ilçenin bir çok yerinde dağıtarak, greve destek çağrısında bulundular.

İlçede, Suriyeli mülteciler daha ucuza çalıştırılarak, diğer işçilerin yevmiyelerini düşürmesi sağlanıyordu. Ortak alınan grev kararıyla ücretlerde eşitlik sağlanması bekleniyor.

Karıştırıcı makinesine düşen 18 yaşındaki işçi yaşamını yitirdi
Konya’da bir plastik fabrikasında hammadde karıştırıcı makinesine düşen 18 yaşındaki işçi Hakan Bozdağ , yaşamını yitirdi.

Hakan Bozdağ, hammadde karıştırıcı makinasına malzeme dökmek isterken, dengesini kaybedip makinanın içine düştü. Vücudunu makinanın cihazlarına kaptıran Bozdağ, yaşamını yitirdi. Durumu fark eden mesai arkadaşları polis ve sağlık görevlilerine haber verdi. Bozdağ’ın makinaya sıkışan cesedi itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle çıkartılıp, otopsi için Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.