Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa’da aşırı sağcılar Müslümanlara saldırı hazırlığında mı? 10 kişi gözaltında

Fransa’da bir grup aşırı sağcı, Müslümanlara karşı saldırı hazırlığında olduğu iddiasıyla gözaltına alındılar. Fransız medyasına göre, bu aşırı sağın radikalleşmesine işaret eden önemli bir olay.

Grup kendisini Operasyonel Kuvvetler Hareketi (Action des Forces Operationnelles) ve AFO olarak adlandırmış durumda. Grup hedefinin ‘İslami tehlikeye karşı savaşmak’ olduğunu belirtiyor. Söz konusu radikal yapılanmanın üyesi olduğu belirtilen 10 kişiyle ilgili Fransız yargısı tarafından 14 Haziran itibariyle soruşturma başlatılmıştı. İki gün önce ise göz altına alındılar. Bu bir yıl içinde aşırı sağcıların saldırı hazırlığıyla ilgili ikinci soruşturma.

Soruşturmanın ilk sonuçlarına göre, yaşları 32 ile 69 arasında değişen şüpheliler gizli bir örgüt olmaktan uzaklar. AFO’nun Fransa Savaşı (Guerre de France) adlı bir internet sitesi de var. Sitenin alt başlığında dikkat çeken cümle ise şu: “Milli topraklarda Fransız vatandaş-askerlerin savaşa hazırlığı”.

Aşırı sağ hareketlenmesi içinde yer alan pek çok gruptan biri olan AFO’nun en temel özelliği, gruba katmak istediği üyeleri eski asker ve polislerden seçmesi. Amacı ise Fransa içerisindeki topluluklar arasında savaş çıkması durumunda direnişi örgütlemek. Bu grup hayatta kalmak için askeri eğitimler de veriyor.

Paris savcılığının verdiği bilgiye göre, grup özellikle son zamanlarda toplantılarda belirli ve somut bazı hedefleri konuşmaya başladı. Bunlardan bazıları, Fransa’da bulunan radikal imamlar, eski terör suçluları veya helal yiyecek satan süpermarketler ve sokakta yürüyen rastgele seçilmiş örtünmüş kadınlar. Grubun silahlanmaya da başladığı ve hatta ormanlık alanlarda bazı silahları denediği savcılık tarafından belirtildi.

AFO aslında daha önceden legal başka bir yapılanmanın içerisindeydi. Bu legal yapılanmanın adı ise ‘Fransa Gönüllüleri’ (Volontaires Pour La France). Bu grup ise amaçlarının Fransız kimliğini korumak olduğunu söylemişti. Mediapart’ın ortaya çıkardığı gerçeğe göre, Fransa Gönüllüleri 2015 yılında yaşanan terör olayları sırasında Bataclan’da hayatını kaybeden bir kadının babası tarafından kurulmuştu. Ancak son dönemde grup içerisinde bazı ayrılmalar olmuş ve AFO daha çok askeri ve polislere yönelik hamlesiyle burada farklılaştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.