Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiliz kurulun raporu: ABD’li ajanlar işkence yaptı, İngiliz ajanlar seyretti

İngiltere’de üst düzey lordlar ve milletvekillerinden oluşan ‘Gizli Servisler ve Güvenlik Kurulu’nun açıkladığı rapor, İngiliz gizli servisi çalışanlarının 11 Eylül saldırıları sonrası Amerikalı askerlerin başını çektiği işkencelere tanık olmalarına karşın sessiz kaldıklarını ortaya koydu.
Eski başsavcı Dominic Grieve’in başında bulunduğu kurul İngilizler’in Amerikalı meslektaşlarının sorgularda kötü muamelesini gördüğü halde onlarla bilgi alışverişinde ve destekte bulunmaya devam ettiği 232 vaka tespit ettiklerini söyledi. Bu vakaların 198’inde Amerikalılar’ın işkenceyle ya da zorla elde ettiği şaibeli bilgilerden İngiliz yetkililerin bile bile yararlandığı ortaya çıktı. 2002’de bu vakalardan 38’ine İngilizler bizzat tanık olmuş ya da öyle olduğunu duymuş.
Geçtiğimiz yılın Ocak ayında, İngiliz vatandaşı Moazzam Begg, Guantanamo üssünde tutuklu kaldığında başına gelen korkunç işkenceleri İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye anlatmıştı. “Zincirlenmiş, başıma çuval geçirilmiş vaziyette ve bir de silah zoruyla, eğer işbirliği yapmazsam Suriye ya da Mısır’a gönderilmekle tehdit edildiğimde İngiliz ajanları da oradaydı. Yan odadan kadın çığlığı yükseliyordu, karımın da işkence gördüğünü düşünmeye başladım. İngiliz ajanları da tanık oluyordu tüm bunlara.”
Raporda, ihlallerin özellikle 2001-2006 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı yapan Jack Straw’ın dönemine denk geldiği görülüyor. Raporun yayınlanması üzerine dönemin Dışişleri Bakanı olarak İngiliz gizli servisi MI6’in yönetimi ve denetiminden sorumlu olan Straw, yaşanan ihlallerden haberi olmadığını ve kendisininde yeni öğrendiğini belirtti.
Gizli Servisler ve Güvenlik Kurulu, olayları aydınlatmak için eski Dışişleri Bakanı Jack Straw ve olaylarla ilişkili olduğunu düşündükleri gizli servis ajanlarını sorguya alma taleplerinin hükümet tarafından engellendiğini açıkladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.