Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD başkanlık seçimlerine müdahale eden Rusya’nın İngiltere’de de Brexit yanlılarına destek verdiği iddia edildi

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması sürecini başlatan referandum döneminde, Brexit yanlıları Rusya’dan destek gördü mü? Brexit kampanyasının bir numaralı finansörü İngiliz işadamı Arron Banks’ın ortaya çıkan yazışmalarına bakılırsa, Kremlin’in meseleyi “İngiltere’nin içişleri” olarak görmediği anlaşılıyor. New York Times gazetesinin konuya ilişkin haberinden özetle aktarıyoruz:

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması için Brexit kampanyasına 8 milyon Sterlin kaynak akıtan İngiliz işadamı Arron Banks’ın, referandumdan sekiz ay önce Rusya’nın Londra Büyükelçisi ile yediği öğle yemeği epey bir tartışma yaratmıştı. Banks’ın Rusya doğumlu karısı ve İngiliz istihbarat servisi MI5’a göndermeli “X MI5 SPY (casus)” şeklindeki otomobil plakası da çok konuşulmuş, Banks ise Kremlin’le ilişkisini sorgulayanlara gülüp geçmişti.

banks yazı içi

Fakat Banks ile danışmanına ait yeni ortaya çıkan bir dizi elektronik yazışmaya bakınca, Rusya’nın Brexit kampanyası sürecinde Londra’daki Büyükelçiliği aracılığıyla, İngiliz işadamına altın ve elmas madenciliğinde kârlı yatırım fırsatları sunmakta olduğu anlaşılıyor.

Banks’ın yazışmaları, Rusya’nın 2016’daki Amerikan Başkanlık seçimlerine Donald Trump lehine müdahale ettiği iddiasını araştıran Amerikalı Özel Savcı Robert S. Mueller ve Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi’ndeki Demokrat üyelerinin eriştiği kayıtlar arasında yer alıyor. Zira Banks ve bazı başka Brexit yanlısı İngiliz işadamlarının Başkan Trump ile yakın ilişkide olduğu anlaşılıyor. Örneğin Banks 2016 Kasım’ında Trump ile görüştükten sonra bu ziyaretinin içeriğini Rusya’nın Londra Büyükelçisiyle paylaşmış. Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi üyelerinden Adam B. Schiff, Rusların Banks’e altın ve elmas madenlerinde yatırım yapması için büyk teşviklerle ödülllendirmek istediğini söyledi.

Arron Banks, geçen Cuma günü verdiği mülakatta söz konusu yatırım fırsatlarının kendisine sunulduğunu doğruladı, ancak kendisinin bu önerileri kabul etmediğini vurguladı. Banks daha önce İngiltere Parlamentosunda Brexit’e Rus müdahalesinin araştırıldığı komiteye de ifade vermişti. İngiliz işadamı, yeni yazışmaların aleyhinde bir durum yaratmadığını savundu ama danışmanını Rus Büyükelçiliği’ndeki davetlere sık katıldığı için, böyle bir izlenim doğduğunu söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.