Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BBC, erkeklerden daha az maaş aldığı için istifa eden gazeteci Carrie Gracie’den özür diledi

BBC’nin Çin editörü Carrie Gracie, geçtiğimiz Ocak ayında, kendisiyle aynı pozisyonda bulunan diğer editör erkeklerden çok daha az maaş aldığını öğrendikten sonra istifa etmişti. Yazdığı açık istifa mektubunda BBC’nin “gizli ve yasadışı bir maaş kültürü” bulunduğunu söyleyen Gracie, BBC bünyesinde çalışmaya devam edeceğini fakat pozisyonu için eşit maaş beklentisi olduğunu açıklamıştı.

O dönem kadınlara karşı ayrımcılık olmadığı açıklaması yapan BBC, geç de olsa Carrie Gracie’den özür diledi ve parasal olarak da Gracie ile anlaştı. Gracie, yaptığı açıklamada, alacağı parayı, eşit maaş için hukuki desteğe ihtiyaç duyan kadınlara verilmesi üzerine Fawcett Topluluğuna bağışlayacağını açıkladı.

merlin_140482032_4e6a4ed4-39b6-4490-9338-f36a9c3ff86a-jumbo

“Artık BBC’de eşitim”

BBC binası önünde açıklama yapan Gracie, “Bugün benim için çok büyük bir gün. BBC’yi seviyorum. BBC benim için 30 yıldır bir aile oldu ve ben onun için en iyisini istiyorum. Ailede bazen birbirinize bağırmak durumunda kalırsınız ama bağırmayı kestiğinizde de rahatlarsınız. Yaşananlardan sonra bugün BBC’de eşit olduğumu söyleyebilirim. Bu ülkenin her yerindeki çalışan kadınların da aynısını söyleyebilmelerini dilerim” dedi.

BBC, Gracie’ye Kuzey Amerika editörü Jon Sopel kadar maaş ödeneceğini doğruladı. Gracie Ocak ayında istifa etmeden önce Jon Sopel’in yıllık 200 bin ila 249 bin sterlin arasında kazanırken, Orta Doğu editörü Jeremy Bowen’ın ise yıllık 150 bin ila 199 bin sterlin arasında maaş aldığını öğrenmişti. Gracie’nin ismi, yıllık 150 bin sterlin üzeri kazananların arasında yer almıyordu.

_99806387_bbcpaybbc

En çok maaş alanların üçte ikisi erkekmiş

BBC tarafından yapılan açıklamada, hak ettiğinden daha düşük ücret verildiği için Carrie Gracie’den özür dilendi ve Carrie’nin aldığı tüm ücreti kendi isteğiyle hayır kurumuna bağışladığı söylendi.

Açıklamada “BBC, değerlerimiz çerçevesinde eşit ücret ve eşit muamele prensibine bağlıdır. Carrie, BBC’ye çok önemli katkılar yaptı ve yapmaya devam edecek. Çin editörlüğü boyunca Carrie, aynı dönemde diğer uluslararası editörler kadar iyi çalıştı” dendi.

Geçen yıl BBC 150 bin sterlinin üzerindeki maaşlarını açıklamak durumunda kaldığında, şirketin en çok maaş alan çalışanlarının üçte ikisinin erkek olduğu ortaya çıkmıştı. BBC, şirkette erkeklerin kadınlardan yüzde 9.3 daha fazla maaş aldığını açıklamıştı fakat daha sonra bir ayrımcılık yapılmıyor olduğu da söylenmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.