Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meksika’da seçmen değişime oy verdi: Solcu Obrador fark attı

Meksika’da seçimleri sol kanadın adayı Andres Manuel Lopez Obrador kazandı. Böylece Meksika siyasi tarihine damgasını vuran Kurumsal Devrim Partisi (PRI) iktidarı kaybetti. ABD Başkanı Trump da Twitter üzerinden Obrador’u tebrik etti.

Meksika’da dün 90 milyon seçmen devlet başkanlığı, genel ve yerel seçimler için sandık başına gitti. Devlet başkanlığı seçimini sol kanadın adayı Andres Manuel Lopez Obrador kazandı. Obrador resmi olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 53’ünü aldı. Obrador’un en yakın rakibi muhafazakar Ricardo Anaya seçimleri yüzde 24 ile ikinci olarak bitirdi. Yüzde 15 oy olan iktidar partisinin adayı Jose Antonio Meade ise yenilgiyi kabul ederek Obrador’u tebrik ettiğini duyurdu.

180702144529-amlo-supporters-03-exlarge-169

PRI, ülkenin son yarım asırlık tarihinin önemli bir bölümünde iktidarı elinde tutmuş, 1929 – 2000 yılları arasında ülkeyi aralıksız yönetmişti. Obrador ise kampanyasının merkezine yolsuzlukla mücadeleyi koymuş, toplumsal eşitsizliğin temel sebebi olarak yolsuzlukları göstermiş ve ücretleri ve emekli maaşlarını artırma sözü vermişti.

Zafer konuşmasında ABD ile olan ilişkilere de değinen Obrador, ABD ile karşılıklı güvene dayanan bir ilişki kurulacağını ve bu ülkede yaşayan vatandaşlarını savunan bir dış politika izleyeceğini belirtti. “Göç bir zorunluluk değil bir tercih olmalı” diyen Obrador, Meksikalı’ların doğdukları yerde yaşayıp, mutlu olabilmesi için gerekli ortamın oluşturulacağının sözünü verdi.

Obrador görevi resmen 1 Aralık’ta devralacak.

180702144617-amlo-supporters-04-exlarge-169

Trump’tan Obrador’a tebrik

ABD Başkanı Donald Trump, Meksika’nın yeni devlet başkanı seçilen Andres Manuel Lopez Obrador’a Twitter hesabı üzerinden tebrik etti.

Trump attığı tweet’te, “Meksika’nın bir sonraki başkanı Andres Manuel Lopez Obrador’a tebrikler. Onunla çalışmayı sabırsızlıkla bekliyorum. Hem Amerika hem de Meksika’ya fayda sağlayacak yapacağımız çok iş var” açıklamasında bulundu.

100’ü aşkın siyasetçi öldürülmüştü

Pazar günü yapılan seçimler Meksika tarihinin en kanlı seçimleri oldu. Kampanya döneminde 18’I belediye başkan adayı 100’ü aşkın siyasetçi öldürüldü. Perşembe günü bir belediye başkanı adayının öldürülmesinin ardından Ocampo kasabasının polis müdürü ve tüm polis memurları gözaltına alınmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.