Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haredi Yahudisi erkekler, kadınların yanına oturmayı reddedince Avusturya Havayolları uçağında yaşananlar

Haredi Yahudisi erkekler kadın yolcuların yanına oturmayı reddedince, Avusturya Havayolları pilotu kokpiti terk etti.

Tel Aviv’den Viyana’ya uçan Avusturya Havayolları’nın uçuşu, Haredi Yahudisi erkekler kadın yolcuların yanına oturmayı reddettiği için ertelenmek zorunda kaldı. Avusturyalı pilot, bazı kadın yolcuları önceden otomatik olarak düzenlenmiş koltuklarını değiştirmeye ikna etmeye çalıştı.Yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle uçuş kırk dakikadan fazla bir süre ertelendi.

26 kişilik Haredi erkek grubu, Polonya’ya bağlı LOT havayolları ile Viyana’ya gitmek için program yapmıştı. Başlarında siyah şapkalar ve şapkanın yanlarından sarkan lüle saçlarıyla tanınan ortodoks Yahudiler, bu uçuş iptal edilince Avusturya Havayolları’nı kullanmak zorunda kaldı.

Haredi grubu, kadın yolcuların yanında oturmayı ısrarlı bir şekilde reddedince, uçağın pilotu olaya müdahil oldu ve birkaç kadın yolcuyu koltuk değişimine ikna edebildi.

Yaşanan olaylar üzerine Avusturya Havayolları; “Yaşanan anlaşmazlıktan dolayı bütün yolcularımızdan özür diliyoruz. LOT havayollarının uçuşunun iptal edilmesi nedeniyle uçağa son anda binen bazı yolcular koltuklarının değiştirilmesini isteyince uçuş bir süre ertelenmek zorunda kaldı. 26 kişiden oluşan bu geniş grup ve uçaktaki diğer yolcular arasında çıkan anlaşmazlığı çözebilmek adına kabin ekibimiz elinden gelen her şeyi yapmıştır” dedi.

Benzer bir olay bundan bir hafta önce de yaşanmıştı. El Al havayollarına bağlı, New York’tan İsrail’e kalkacak olan uçak, 4 Haredi erkeğin kadın yolcuların yanına oturmak istememesi sebebiyle yarım saat ertelenmişti. Anlaşmazlıkta iki kadın yolcu uçağın kalkabilmesi için koltuk değişimini kabul ederken diğer iki kadın yolcu, koltuklarında kalmakta ısrarcıydılar.

İsrailli büyük bir teknoloji firması, yaşananlardan sonra çalışanlarının cinsiyet ayrımcılığı sebebiyle artık bu havayolunu kullanmayacakları açıklamasında bulundu. Bunun üzerine havayolu şirketinin CEO’su, herhangi bir sebepten dolayı başka bir yolcunun yanında oturmayı reddeden yolcuların uçaktan derhal çıkarılacağını duyurdu.

Avusturya Havayolları geçtiğimiz Pazartesi günü Twitter’da yaptıkları bir başka açıklamadaysa yaşanan olayların farkında olduklarını söylerken kadın yolculuların koltuklarını gönüllü bir şekilde değiştirdiklerini ya da kabin ekibinin yaşanan olaylara tatmin edici bir çözüm bulduğunu doğrulayamadıklarını belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.