Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meksika’nın yeni solcu başkanı Obrador koruma istemedi: “Vatandaşlar beni korur”

Yeni lider Obrador aynı zamanda başkanlık konutunda yaşamayı reddetti ve maaşını da azaltacağını söyledi.

Meksika’da pazar günü yapılan seçimleri açık ara farkla kazanan solcu lider Andres Manuel Lopez Obrador, kendinden söz ettirmeye devam ediyor. Obrador, ülke tarihinin en kanlı seçim sürecinin ardından, aldığı yüzde 53’lük oyla rakibine fark etti ve 2000 yılında tek parti iktidarının sonlanışından beri ülkenin başına geçen ilk solcu lider oldu.

Salı günü açıklama yapan Obrador, yakın koruma hakkından feragat edeceğini duyurdu. Halka yakın olmaya devam etmek istediğini belirten Obrador, “Koruma istemiyorum, bu şu anlama geliyor, vatandaşlar beni koruyacak” dedi. 64 yaşındaki Obrador, seçim kampanyası boyunca kendini, Meksika’daki 53 milyon yoksul insanı yönetecek olan halk adamı olarak anlatmıştı.

2-mexico-president.w710.h473

Meksika’da bir siyasi analist olan José Antonio Crespo, Amlo olarak anılan Obrador’un kararının “kesinlikle sorumsuz bir hareket” olduğunu söyledi. Associated Press’e konuşan Crespo, Obrador için “Herhangi bir vatandaş olmadığı hâlde ‘ben herkes gibiyim, hiçbir ayrıcalığım yok’ demesi biraz demagojik. Ülkenin istikrarı ve hukukun egemenliği, bir ölçüde onun güvenliği ve sağlığına bağlı” dedi.

Koruma istememek, Obrador’un yaptığı tek popülist hareket değil. Yeni lider, Mexico City’deki gösterişli başkanlık konutu Los Pinos’ta yaşamayı da reddetti. Kalabalıklara hitap ederken “hiçbir şekilde bir malikanede yaşamayacağım” diyen Obrador, başkanlık konutunu Meksikalılar için bir sanat merkezine dönüştürme sözü verdi.

4DD0F32800000578-5908801-Andr_s_Manuel_L_pez_Obrador_waves_after_voting_as_part_of_the_Me-a-1_1530530507220

Başkanlık uçağını satmayı ve üst düzey görevlilerin yurt dışına özel jet veya helikopterlerle gitmelerini yasaklamayı planlayan Obrador, “Tüm bunlar bitecek. Zengin bir hükümetimiz ve fakir bir halkımız olamaz” dedi.

Obrador, bunlarla da yetinmeyerek, hem kendisinin hem de “altın bürokrasi” diye bahsettiği memurların maaşlarını azaltacağını söyledi. Önceki başkanın aldığı maaşın yarısını alacağını anlatan Obrador, alttakilerin maaşlarının artırılabilmesi için üsttekilerin maaşlarını azaltılacağını iddia etti: “Öğretmenler, hemşireler, doktorlar, temizlikçiler, polisler, askerler, denizciler ve köylüler daha çok kazanacak”.
Obrador’un bu tarz vaatleri, yönetimdeki yolsuzluk ve müsrifliklerden bıkmış seçmeni ikna etmişti. Ülkeye bu kadar uzun süre sonra gelen solcu liderin Aralık ayında başkanlık görevini devralması bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.