Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İnsan Hakları Derneği’nden basın açıklaması: Trans tutuklu Buse, ölüm orucunun 31. gününde

 

Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan ve cinsiyet kimliğini tutukluluk döneminde tanımlayan trans kadın Buse, cinsiyet uyum ameliyatı için ölüm orucunda.

 

İnsan Hakları Derneği’nde bugün saat 12’de yapılan basın açıklaması ile cinsiyet uyum ameliyatı için bekleyen trans tutuklu Buse’nin hakları talep edildi.

Basın açıklamasında Buse’nin yasal hakkı olan cinsiyet uyum ameliyatı için gereken bütün prosedürleri tamamladığı söylendi. Adli Tıp 6. İhtisas Kurulu’ndan 21 Temmuz 2017 tarihinde verilen raporda “Kişinin transseksüel yapıda olduğu ve cinsiyet değişikliğinin ruh sağlığı açısından uygun olduğu” ibaresi olmasına rağmen operasyonun, bizzat Adalet Bakanlığı’nın talimatı ile “hayati önemi olmadığı” gerekçesiyle engellendiği belirtildi.

ff

İçinde bulunduğu durumu “Bedenimdeki hapisten kurtulmak istiyorum” diyerek dile getiren Buse, daha önce 30 günlük ve 60 günlük olmak üzere iki kere açlık grevi yapmıştı.

Cezasının tamamlanmasına 17 yıl kalan Buse’nin pembe kimlik alması ve bir kadın cezaevine nakledilmesi için bu ameliyatı olması gerekiyor.

aa

Buse’nin yaşadığı süreci yakından takip eden avukat Eren Keskin heyet raporu olduğu halde ameliyat edilmeyen Buse’nin toplumsal duyarlılık oluşturmak için girdiği ölüm orucu süresince vitamin kullanmadığı için her geçen dakika ölüme yaklaştığını söyledi.

Trans aktivist Kıvılcım Arat ise trans tutukluların cezaevi koşullarında yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Trans mahkumlar söz konusu olduğunda tasniflendirme kimlik rengi üzerinden yapılıyor. Bu sebeple daha ilk anda hak ihlalleri başlıyor. Erkek gardiyanların üzerlerini aramasını istemeyen trans kadınların, kadın gardiyan talebi asla karşılık bulmuyor. Bu durum bir noktadan sonra cinsel şiddete evriliyor. Trans kadınların ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri kantinler yok, daha cezaevine girişte iç çamaşırları alınıyor.  Kadroları homofobi ve transfobi konusunda eğitecek meslek algısı da olmayınca trans bir birey dışarıda maruz kaldığı baskının daha fazlasına burada maruz kalıyor. Türkiye’de Bilgi Edinme Yasası kapsamında en son 70 tane trans görünür tutuklu vardı ve her birinde aynı süreçler tekrarlanıyor. Yapılan itirazlara, eylemlere kamuoyu desteği olmadıkça iktidar kör, sağır ve dilsiz oluyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.