Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski Tayland donanması askeri mağaradaki çocukların kurtarma operasyonu sırasında öldü

Öncelikli olarak oksijen miktarını arttıracak gereçlerin mağaraya ulaşmasını hedefleyen operasyonda eski Tayland donanması mensubu Saman Kunan oksijen yetersizliğinden öldü.

The Guardian’ın haberine göre neredeyse iki haftadır mağarada mahsur kalmış 12 çocuk ve antrenörlerini kurtarma çabalarında mağaranın içine hava tanklarını yerleştirmek hayati bir önem taşıyor. Ekim ayına kadar sürecek Muson yağmurları başlamadan önce bu çalışmaları bitirmeleri gerekiyor çünkü yağmurların başlamasıyla mağaradaki su seviyesi gittikçe artacak. Bunun için gönüllü olan Kunan, tankları mağaraya yerleştirmeye çalışırken oksijen yetersizliğinden hayatını kaybetti.

Vekil ordu komutanı Chalongchai Chaiyakham Cuma günü yaptığı toplantıda; mağarada oksijen seviyesinin %15’lere düştüğünü ve çocukların gerektiği oksijenin mağarada bulunan yüzlerce gönüllünün getirdiği hava tankları sayesinde tedarik edildiğini açıkladı.

Normal koşullar altında havadaki oksijen miktarı yaklaşık %21dir. Bu şartlar altında Chaiyakham çocukların ne kadar yaşamaya devam edebileceklerinden emin olmadığını söyleyip ekledi; “Ben bir tıp yetkilisi değilim buna cevap veremem”. Dalgıçlar bu seviyelerin sağlıklı bir raddeye gelebilmesi için 30 hava tankını mağaraya götürdüler.

Kunan da bu hava kaynaklarını yenilemek uğraşan gönüllü ekiple birlikte 3.2 kilometrelik yolu açıp hava tanklarını mağaraya ulaştırma operasyonu sırasında Cuma gecesi saat 01:00 sularında hayatını kaybetti.

Kunan yolda 3. Oda denilen bölgede, mağaranın yaklaşık 1.5 km içerisinde, bilincini kaybetti ve dalış arkadaşının çabalarına rağmen hayata döndürülemedi. Cenazesi Bangkok havalimanına gönderildi ve daha sonra kraliyet destekli bir şekilde cenaze töreni yapılacak.

Tayland donanması SEAL’in komutanı Aden Arprakorn Yookonghaew yaptığı açıklamada bu tarz kazaların sahada çalışan herhangi birinin başına gelebileceğini fakat güçlü kalınması ve morallerin yüksek tutulması gerektiğini belirtti.

Daha sonra kendisine 2’sinin durumu ağır olan 12 çocuğun yetişkin bir donanma üyesini bile öldürebilecek zorluktaki bu yolu nasıl atlatacağını düşündüğünü sordular.

“Bu ikisi farklı durumlar, donanma üyeleri kurtarmak için çalışan işçilerdir. Fakat çocuklar için işler farklı. Çocuklar taştaki yumurta gibidirler” diyerek çocukların aşırı kırılgan sayıldığını ve dikkatle ilgilenileceğini belirten bir Thai deyimini kullandı.

675

Kuzey Tayland’a yağmaya başlayan yağmur ve Cumartesi günü başlaması beklenen Muson yağmurları tehlikesiyle kurtarma ekipleri çocukların 24 Haziran’dan beri sıkışmış oldukları bu mağarada nasıl dört ay daha yaşayabileceklerini planlamaya çalışıyorlar.

Yüzlerce kurtarma görevlisi ve asker çocukların oksijen miktarlarını arttırabilmek için delikler açmak için ormanı tarıyorlar.

Fakat Perşembe günü yetkililer hava sorununu çözmek için mağaraya bir hava borusu döşemeye başladılar. Cuma gününe kadar yaklaşık 1.5 kilometrelik bu üçüncü hava odasına ulaştılar fakat hala 1.7 kilometrelik bir boru hattı daha gerekmekte.

Birinci önceliklerinin çocukların şu an bulundukları yere hava ulaştırabilmek için borunun döşenmesini bitirmek olduğunu ifade eden Chaiyakham eğer bunu bir an önce başarırlarsa çocukların içerde aylarca yaşamaya devam edebileceklerini iddia etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.